Foto: Lucija Ocko / CROPIX

Zastupnica iznenadila Hrvatsku objavom da je uštedjela 700.000 eura: Sve je objasnila

Autor: V.S

Još se nismo odmorili od nikad napetijih parlamentarnih izbora, a u susret nam stiže nova runda ljute politike. Za manje od mjesec dana na redu su izbori za Europarlament, mjesto koje slovi kao svojevrsni raj za političare, a plaće su toliko visoke da su se kroz povijest neke stranke i raspale zbog ovih prestižnih lista.

Jedna od gospođa koja je tamo provela dio svog radnog vijeka je Marijana Petir, Slavonka rodom, profesorica biologije i teologinja diplomom i političarka likom i djelom. No, ono po čemu se možda najviše pamti njezino ime je “anegdota” sa skupim stanom u centru Zagreba.

Petir je, naime, u emisiji “Nedjeljom u 2” Aleksandar Stanković upitao o njezinoj imovini, točnije o pozamašnih 700.000 eura štednje, na što mu je ona rekla da novcem koji zaradi upravlja kako želi te da podatke o imovini uredno dostavlja Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Svi su se pitali jedno

“Ja sam svoju imovinsku karticu i novu dostavila, ja to redovito dostavljam Povjerenstvu za sukob interesa, svi su podaci transparentni. Kad će oni objaviti nove kartice, pretpostavljam da su zatrpani jer je rok 31.1., ali moja kartica je dostavljena”, rekla je Petir lani.

No prešutjela je štedljiva Moslavčanka kako je kupila stan u novogradnji, i to u prestižnom “Parku kneževa”, adresi koja je slovila kao jedna od najskupljih u Zagrebu, a cijena kvadrata se kretala od pet do sedam tisuća eura. Petir je svoju nekretninu od 77.56 kvadrata s garažom od 23 kvadrata platila oko 2.9 milijuna kuna.

Svi su se tada pitali jedno – odakle Marijani toliki novac i koliko je dugo štedjela da si priušti takav stan? Do njega je, kako piše u njezinoj imovinskoj kartici, došla “kupnjom iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada” ili, u prijevodu, kupila ga je od svoje plaće.

Foto: Screenshot

Odakle novac?

A gdje je sve Petir bila zaposlena? Realni sektor, čini nam se, nije joj se baš omilio te je u njemu bila zaposlena samo dvije godine. Radila je u tvrtki Maksima Komunikacije koju je osnovao Ivica Račan, tri mjeseca bila je zaposlenica Ekonerga, a najviše se zadržala u tvrtki Presscut, gdje je bila zaposlena godinu i pol dana kao voditeljica projekata.




Ostalih 16 godina radnog vijeka provela je na poslovima koji se plaćaju državnim novcem, točnije u Saboru, ministarstvima i županiji, kao i u Europarlamentu. Sve je započelo 2000. godine kada je u Račanovoj Vladi bila glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša. U Sabor je ušla 2002. godine, a nakon odlaska iz HSLS-a prelazi u Maksima Komunikacije. Stjepanu Mesiću bila je glasnogovornica 2005. godine, a isti je posao obnašala i u HSS-u.

U ožujku 2005. godine zaposlila se u tvrtki Ekonerg, pravnoj sljednici Instituta za elektroprivredu, a koja je postala privatna tvrtka 1992. godine, procesom privatizacije kojim su svi zaposleni postali udjelničari tvrtke.

Petir teško optužila Beljaka: ‘Ono što nije uspjelo komunistima, uspjelo je Judama naših dana’




Dobitnica EU Oscara

No, to je bilo kratkog vijeka pa iste godine daje otkaz i postaje zamjenica županice Sisačko-moslavačke županije Marine Lovrić Merzel, obnašajući tu dužnost tri godine. Početkom 2008. ponovno se vraća u saborske klupe, gdje ostaje do 2011. godine.

Dvije godine kasnije odlazi u tvrtku Presscut, nakon čega 2014. godine odlazi u Europski parlament, gdje je bila sve do 2019. godine. Tamo je Petir zarađivala moćnih 4500 eura neto, a imala je pravo i na dnevnice koje u ovoj instituciji iznose oko 300 eura.

U Strasbourgu je bila članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj, Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova, Delegacije u Zajedničkom parlamentarnom odboru EU-Makedonija kao i zamjenice člana u Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, Delegaciji za odnose s Izraelom i Delegaciji u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran.

Povratak u domovinu

Dobitnica je i EU Oscara kao najbolja europska zastupnica za poljoprivredu, ruralni razvoj i ribarstvo kojeg dodjeljuje The Parliament Magazine, a kao prva zastupnica u Europskom parlamentu, Petir je dobila u Washingtonu nagradu za prijateljstvo UMD Makedonije od strane Ujedinjene makedonske dijaspore (UMD) za podršku Makedoniji na njenon euro-atlanskom putu.

Povratkom u Hrvatskoj vraća se “staroj ljubavi”, Saboru, gdje je zarađivala 17.510 tadašnjih kuna. “Sanjam Hrvatsku koja brine o svakom svojem građaninu i građanki i nikoga ne ostavlja po strani. Sanjam Hrvatsku u kojoj nema djeteta kojemu roditelji ne mogu priuštiti tri obroka dnevno; sanjam Hrvatsku u kojoj umirovljenici imaju mirovine dostatne za dostojanstven život; sanjam Hrvatsku u kojoj poljoprivrednici, ali i radnici u svim sektorima, imaju pristojna primanja koja će im omogućiti da bezbrižno odgajaju svoju djecu; sanjam Hrvatsku u kojoj mladi vide perspektivu.”

“Sanjam Hrvatsku jednakih mogućnosti za sve, u kojoj će svaki čovjek moći ostvariti svoj puni potencijal i biti sretan. To je Hrvatska kakvu želim”, rekla je Petir za naš portal prije nekoliko godina kada je odbivši biti članom HDZ-a, izgubila svoje mjesto na HDZ-ovoj listi za nadolazeće europske izbore, te uz pomoć građana Hrvatska učinila političko čudo, prikupivši u samo dva dana više od 11.000 potpisa.

 

 

 

Autor:V.S
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.