Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Zanimljivo ime pojavilo se u upravi Kraša: Bio je gradonačelnik i viđali ste ga u Saboru

Autor: Mirko Jozić/7dnevno

Prilično diskretno ovih je dana kroz medijski prostor prošla vijest da je bivši vrgorački gradonačelnik i nekadašnji saborski zastupnik iz Mostove kvote Ante Pranić imenovan novim članom Uprave tvrtke Kraš, o čemu su odluku donijeli članovi Nadzornog odbora te kompanije.

Nekoć najmlađem gradonačelniku u zemlji ovih je dana tako počeo četverogodišnji mandat u Kraševoj upravi, u kojoj će biti zadužen za investicije, održavanje i korporativnu sigurnost. Slučajno ili ne, ta je tvrtka već četiri i pol godine u vlasništvu Grupe Pivac iz Vrgorca, u kojem je ovaj bivši političar napravio prve političke korake.

Inače je Ante Pranić po struci inženjer građevinarstva, a Krašu se priključio još 2021. godine, otkad je zaposlen u uredu Uprave kompanije, točnije u odjelu investicija, gdje je radio na razvoju i implementaciji strateški važnih investicijskih projekata na trima proizvodnim lokacijama, u Zagrebu, Osijeku i Prijedoru.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Tri parcele

Inače je Pranić široj javnosti poznat i kao član, odnosno predsjednik Nezavisne liste mladih, koji je ujedno bio i kandidat za splitsko-dalmatinskog župana. U gradonačelničkoj fotelji sjedio je sve do proljeća 2021. godine, kada je upravljanje svojim gradom prepustio zamjeniku Mati Hercegu.

On se potom preselio u Zagreb i počeo graditi svoju karijeru u kompaniji najmoćnijih vrgoračkih poduzetnika, čime vjerojatno dugoročno i jest zatvorio vrata svojoj ne previše uspješnoj političkoj karijeri, iako se od njega baš u politici puno očekivalo. U politiku je naime ušao odnoseći pobjedu na prijevremenim lokalnim izborima u Vrgorcu 2016. godine, kada je na izborima nastupio sa svojom Nezavisnom listom mladih. Izborni uspjeh ponovio je i godinu dana poslije kao Mostov kandidat, kada se domogao i saborskih klupa.

Još jedno poznato ime napušta Most, stranka se raspada: ‘Uvidjela sam što rade’




Na parlamentarnim izborima održanima prije četiri godine Pranić je okrenuo leđa Nezavisnoj listi mladih i osnovao Stranku s imenom i prezimenom, no na tim se izborima nije proslavio, baš kao što se nije proslavio na lokalnim izborima na kojima je pokušavao postati splitsko-dalmatinski župan. Kada je politika posrijedi, njegovim jedinim relevantnim uspjehom može se smatrati gradonačelnički staž u Vrgorcu, koji je obilježila i suradnja s Mesnom industrijom Pivac, kojoj je Grad Vrgorac u ožujku 2017. godine prodao tri građevinske parcele na kojima su oni u skladu s najavama počeli graditi moderni proizvodni pogon i sušionice pršuta. Riječ je bila o investiciji teškoj deset milijuna eura, a ugovor o kupnji triju parcela površine 32.695 metara za tri eura po kvadratu potpisali su Ivica Pivac i tadašnji gradonačelnik Pranić.

Foto: Josko Ponos / CROPIX

Iza njega stajali Pivci?

Mnogi se, s obzirom na Pranićev staž u Mostu, pitaju je li i ovo imenovanje pokazatelj toga da su iza njega u politici stajala braća Pivac, koja su i tijekom posljednje kampanje spominjana kao financijeri Mosta, o čemu je Nikola Grmoja govorio i tijekom svojeg čuvenog sučeljavanja s Velimirom Bujancem. U toj je njegovoj emisiji demantirao veze između svoje stranke i imućne vrgoračke braće.

Pisalo se i da je Grupa Pivac dobila milijune eura potpore iz mjere kojom se podižu standardi u kojima se uzgaja stoka, a da svojim kooperantima koji se brinu o životinjama nisu isplatili ni centa. Riječ je o čuvenim potporama za Mjeru 14 – dobrobit životinja iz koje je prema pisanju Telegrama međimurskoj Vajdi, tvrtki iz grupacije Pivac, isplaćeno 3,8 milijuna eura.




Iz nalaza na koji su se pozivali u tom mediju proizlazilo je da su im ta sredstva isplaćena unatoč tomu što na nekim lokacijama svinja nikada nije bilo. Pojednostavljeno rečeno, sredstva su dobili unatoč tomu što životinje na farmama nisu uzgajane niti je postojao ugovor s kooperantima.

Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Stari dugovi

Inače su nakon smrti Ivice Pivca njegov vlasnički udjel u Mesnoj industriji Braća Pivac naslijedile njegova supruga Silvija Pivac i kćeri Nina, Nevena i Iva Pivac te Mila Pavić Pivac. Njih pet pridružilo se u vlasničkoj strukturi Miljenku i Nevenu Pivcu.

Braća Pivac nedavno su preuzela Celjske mesnine, a interes za to preuzimanje pokazali su prije svega zbog njihovih pogona za proizvodnju pršuta i suhomesnatih proizvoda, kao i pogona za preradu mesa u Celju te pogona u kojima se proizvode mortadela i ostali trajni i polutrajni proizvodi. Primarno su u ovoj grupaciji bazirani na proizvodnju pršuta, kojih godišnje proizvedu više od 250 tisuća, od čega je 60 tisuća zemljopisno zaštićenih dalmatinskih pršuta.

Grupa Pivac, kako kažu, obuhvaća i vlastiti uzgoj junadi te kooperacije s uzgajivačima junadi i svinja na području Međimurja i Slavonije. Poslovni podaci otkrivaju da u poslovnom carstvu imućne vrgoračke braće danas radi više od 2000 ljudi, a imaju i gotovo 250 vlastitih maloprodajnih objekata diljem Hrvatske, baš kao što još imaju interes za preuzimanje Podravke. Hoće li im i kako u poslovanju pripomoći angažman bivšeg vrgoračkog gradonačelnika ili je posrijedi samo vraćanje nekih starih dugova, tek ćemo vidjeti.

Autor:Mirko Jozić/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.