Foto: Ivana Nobilo / CROPIX

Za sutra upaljen crveni alarm za dio Hrvatske: Šef DHMZ-a otkrio što nas čeka idući tjedan

Autor: M.P.

Nagla promjena vremena, zbog koje je jučer za istok zemlje bio upaljen i crveni meteoalarm, za sada, srećom, ne ostavlja teže posljedice. Nakon prvog ovoljetnog toplinskog vala, temperature su pale, a vlažniji zrak pridonosi nestabilnoj atmosferi pa su neugodne vremenske epizode moguće i idućih nekoliko dana.

Ravnatelj DHMZ-a Ivan Güttler rekao je večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku da toplinski valovi i požari prirodne pojave koje su se događale i događat će se, ali da se s klimatskim promjenama ipak vidi njihova sve češća pojava, pogotovo toplinskih valova.

Rekao je da je odluka o proglašenju crvenog alarma, koji predstavlja izuzetno opasne vremenske uvjete, i slanju poruka putem SRUUK-a bila dobra. “Ali, evo, srećom nismo jučer imali takvih posljedica. To ne znači da ćemo u drugoj situaciji imati istu sreću”, rekao je.

Foto: Ivana Nobilo / CROPIX

Prognoze ukazuju na ljeto toplije od prosjeka

Güttler je rekao da sezonske prognoze za Europu ukazuju na toplije i suše ljeto od prosjeka, kao i da će tjedan ispred nas biti malo svježiji, s malo nižim temperaturama nego u tjednu iza nas. “Do 30 stupnjeva, bit će nešto i kiše, ali zasad ne vidimo neki potencijal posebno opasnih situacija”, rekao je.

Govorio je i o obrani od tuče. “Sustav obrane od tuče kakav postoji u nekim dijelovima Europe, u Hrvatskoj se koristi na razini generatora, jedan je, ‘ajmo to tako reći, artefakt iz prošlosti, kada su postojala nekakva očekivanja da bi se zasijavanjem oblaka moglo smanjiti njihov intenzitet, intenzitet zrna tuče. No, nažalost, svaki put kad su se raditi sustavni eksperimenti, u SAD-u, u Švicarskoj, ta tehnologija nije bila potvrđena kao nešto uspješno”, rekao je Güttler.

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Sutra mogući pljuskovi, jedna regija u crvenom

Sutra će biti promjenjivo oblačno, uglavnom u prvom dijelu dana s mjestimičnom kišom i pljuskovima s grmljavinom, na zapadu unutrašnjosti u početku moguće izraženijim, a poslijepodne više sunčanih razdoblja.

Na srednjem i osobito južnom Jadranu sunčanije i uglavnom suho. Vjetar na kopnu povremeno umjeren sjeveroistočni. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana će puhati umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a u ostatku Dalmacije većinom umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.  Jutarnja temperatura zraka većinom od 15 do 20, na Jadranu između 20 i 25 °C. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 26 i 31 °C, u gorju niža.




Foto: DHMZ

Za ponedjeljak su za veći dio Hrvatske upaljeni meteoalarmi. Za zagrebačku i karlovačku regiju zbog lokalno mogućih izraženijih pljuskova s grmljavinom. Jedna regija je pod crvenim, najvišim stupnjem upozorenja – riječ je o velebitskom kanalu gdje će mjestimice puhati olujna bura.

Gadno nevrijeme u Slavoniji, padala ogromna tuča: Građanima stižu poruke, javio se i šef DHMZ-a




Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.