Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Wikileaks opet na djelu, pogledajte što su ovaj put razotkrili: ‘Američki neprijatelj broj 1’ ne odustaje

Autor: B. D.

Nedugo nakon što je Julian Assange pušten iz zatvora u Velikoj Britaniji, gdje je proveo 13 godina u borbi sa zakonom, njegova zviždačka stranica Wikileaks je objavila tajne dokumente izraelskog ministarstva informiranja.

U objavi na X-u, Wikileaks je podijelio dokument iz listopada 2023. godine, u kojem se navodi izraelski plan za protjerivanje civila iz Gaze u Egipat, uz tvrdnju da bi “takva strategija donijela dugoročno pozitivne rezultate”.

Plan uključuje uspostavu šatorskih naselja na Sinaju, otvaranje humanitarnog koridora i izgradnju gradova na sjevernom Sinaju.




Ne vidi se kraj nasilju

Rat u Pojasu Gaze traje već gotovo devet mjeseci. Počeo je nakon što su Hamasovi teroristi napali južni Izrael, ubivši 1139 ljudi i otevši još 250. Izraelska reakcija je brutalna i još traje, uz tvrdnju da će nastaviti dok ne unište Hamas.

Napadi izraelske vojske rezultirali su smrću 35.000 Palestinaca, od čega su 56% žene i djeca, dok su deseci tisuća ranjeni. Izrael je suočen s kritikama zbog kršenja ljudskih prava i prisilne evakuacije civila, a neke države optužuju ga za genocid.

Julian Assange, osnivač Wikileaksa, prije tjedan dana vratio se u Australiju, nakon što se nagodio sa sudom i priznao da je kriv prema američkom zakonu o špijunaži.




Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File, Gulliver Image

Assange nastavlja sa svojim radom?

SAD je tražio njegovo izručenje zbog otkrivanja klasificiranih dokumenata i identiteta američkih obavještajaca, čime je, kako su navodili, ugrozio njihove živote.

Američki neprijatelj broj jedan o budućnosti susjeda: ‘Znam koja je sudbina Srbije’

Međutim Assangeu je određena kazna koju je on već “odležao” u zatvoru, pa je sad slobodan čovjek, iako je pitanje koliko će dugo još to biti ako nastavi sa svojim radom.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.