Screenshot/Youtube

(VIDEO) Hrvatska nabavlja nove letjelice za nadzor mora

Autor: Dnevno

Sigurnost i čistoću Jadrana uskoro će nadzirati bespilotne letjelice.

Bespilotni zrakoplovni sustav velikog dometa predstavljen je u Zračnoj luci na Braču, a državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver tom je prigodom istaknuo da je Hrvatska među prvim zemljama Europske unije koja se koristi tim letjelicama.

Riječ je o bespilotnom zrakoplovnom sustavu tipa “Schiebel Camcopter S-100” koji čini upravljačka jedinica sa zemlje i zrakoplov s okomitim uzlijetanjem i doletom do 100 km. Bespilotni zrakoplov konstruiran je za šest sati leta i opremljen najsuvremenijom senzorskom opremom koja mu omogućuje dnevni i noćni rad.

“Ovo je eksperimentalni program. Želja nam je da u budućnosti tijekom cijele godine imamo te letjelice na raspolaganju jer se ova tehnologija pokazala iznimno uspješnom i korisnom za lučku kapetaniju i ostale agencije i sudionike traganja i spašavanja na moru”, rekao je Bilaver te dodao kako je troškove za letjelice snosila Europska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA).

Pomoćnik ministra Siniša Orlić istaknuo je kako su letjelice koje su danas predstavljene na Braču budućnost nadzora na Jadranskome moru. “Ovo je multifunkcionalna letjelica koja se može koristiti u traganju i spašavanju na moru, inspekcijskim pregledima, ustanovljavanju onečišćenja, zatim pri otkrivanja prekršitelja na moru, u detekciji požara na otocima i priobalju”, rekao je Orlić.

Letjelica je opremljena senzorima koji mogu detektirati koje gorivo upotrebljava pojedini brod na moru. Operater Mihajlo Vojvodić rekao je kako letjelice s visine od 900 metra na nekom brodu mogu zumirati brojku od samo 30-ak centimetara. “Ove letjelice imaju iznimne tehnološke sposobnosti jer mogu polijetati i po kiši i po vjetru i videoradom su u stanju identificirati objekt na moru i uočiti čovjeka u moru pri traganju i spašavaju”, istaknuo je Vojvodić i dodao da također mogu identificirati mjesto na kojem je buknuo požar.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.