Foto: FER

Velika tuga na zagrebačkom FER-u: U 53. godini preminuo omiljeni profesor

Autor: M.P.

Tužne vijesti dolaze sa zagrebačkog FER-a. U ponedjeljak je u Zagrebu, u 53. godini života, preminuo profesor Tomislav Pribanić. Dao je izniman doprinos razvoju područja računalnog vida te mjerenja i analize biomedicinskih signala.

“Ostat će nam u trajnom sjećanju kao cijenjeni znanstvenik, stručnjak, nastavnik, kolega i prijatelj. Posljednji ispraćaj bit će u srijedu, 19. lipnja u 12:00 sati u krematoriju na Mirogoju. U ime Uprave FER-a, Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija te svih zaposlenika Fakulteta izražavamo najdublju sućut njegovoj obitelji, prijateljima, kolegama i suradnicima”, pišu ožalošćeni s FER-a.

Objavili su i životopis omiljenog profesora. Rođen je 24. studenoga 1971. godine u Zagrebu. Osnovnu školu završio je u Zagrebu, a srednju u I. tehničkoj školi Tesla u Zagrebu i Chestertonu HS, Indiana, u SAD-u, 1990. godine. Elektrotehnički fakultet u Zagrebu upisao je 1991. godine i diplomirao 1996. godine. Po završetku studija zaposlio se u Zavodu za elektroničke sustave i obradbu informacija Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Magistrirao je 2001. godine s temom „Izračun položaja ljudskog tijela u prostoru“, a doktorirao 2005. godine s temom „Metoda modeliranja i analize ljudskog pokreta optoelektroničkim sustavom“.

Foto: FER

Na FER-u je proveo više od 27 godina

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva proveo je više od 27 godina. U znanstvenom i nastavnom radu sudjeluje od 1997. godine, u početku kao znanstveni novak te zatim kao asistent i viši asistent. U znanstveno-nastavno zvanje docenta izabran je 2009. godine, u zvanje izvanrednog profesora 2014., u zvanje redovitog profesora 2018. godine te 2023. godine u zvanje redovitog profesora u trajnom zvanju u dva znanstvena polja, elektrotehnici i računarstvu.

“Njegov glavni istraživački interes uključivao je računalni vid i mjerenje i analizu biomedicinskih signala. Autor je ili koautor 24 izvorna znanstvena rada i više od 60 konferencijskih radova. Vodio je ili bio suradnik na nizu domaćih i međunarodnih znanstvenih i stručnih projekata. Rezultati njegovih istraživanja implementirani su u tehnološke projekte, a dobio je i više priznanja za inovacije. Bio je član suradnik Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, član senior IEEE-a i član HDBIMF-a.

Profesor Pribanić predavao je više kolegija iz područja algoritama i podatkovnih struktura, obrade slike, senzora i analize ljudskog pokreta na prijediplomskom, diplomskom i doktorskom studiju. Bio je mentor više od 60 diplomskih radova i završnih radova te četvero pristupnika koji su stekli akademski stupanj doktora znanosti.

Tomislav Pribanić bio je gostujući istraživač na INRIA-i u Grenoblu, Rhône-Alpes, u Francuskoj te Fraunhoferu IGD, u Darmstadtu u Njemačkoj. Bio je Fulbrightov gostujući stipendist na Sveučilištu Wisconsin, Madison, SAD.




Dobitnik je Godišnje nagrade „Rikard Podhorsky“ Akademije tehničkih znanosti Hrvatske 2019. godine te Nagrade mladom znanstveniku „Vera Johanides“ Akademije tehničkih znanosti Hrvatske 2007. godine. Za posebno uspješan magistarski rad nagrađen je 2001. godine Srebrnom plaketom „Josip Lončar“”, pišu sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Dječja igra u Kutini umalo završila tragično: Mališan udario čekićem po metku, eksplodirao je




Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.