Foto: Gulliver Image

Velika Britanija prelomila: Konzervativci uvode vojni rok, na jedan način će se moći zaobići

Autor: B. D.

Britanski premijer Rishi Sunak službeno je najavio da će Konzervativna stranka uvesti obvezni vojni rok za 18-godišnjake ako pobijedi na nadolazećim parlamentarnim izborima. Izbori će se održati 4. srpnja.

Mladi novaci moći će birati hoće li godinu dana jedan vikend mjesečno volontirati za društveno dobro ili će na godinu dana ići u vojsku. U oružanim snagama bit će osigurano 30 tisuća mjesta za mlade novake.

Sunak je mjeru koju Konzervativci planiraju uvesti najavio nakon što je čelnik laburističke oporbe Keir Starmer rekao da se zalažu da na izborima mogu glasati građani koji su napunili 16 godina. Ankete trenutno favoriziraju Laburiste.

‘Jedina dužnost mladih je da izađu na izbore’

“Britanija se danas suočava s budućnošću koja je opasnija i podjeljenija. Nema sumnje da su naše demokratske vrijednosti ugrožene. Zato ćemo uvesti odvažan novi model službe za 18-godišnjake”, rekao je Sunak.

Hamas lansirao rakete na Izrael: Sviraju sirene, novi iznenadni napad




Konzervativci su rekli da će obaveznu vojnu obuku financirati uvođenjem jače kontrole plaćanja poreza i suzbijanjem utaje poreza, kao i iz Fonda zajedničkog prosperiteta Ujedinjenog Kraljevstva, čija je originalna namjena smanjenje regionalne ekonomske nejednakosti. Laburisti su ismijali najavu Konzervativaca te rekli da je jedina služba koju država traži od mladih ta da izađu na izbore i glasaju za promjene.

Na pitanje BBC-a je li prisiljavanje odraslih na volontiranje u suprotnosti s liberalnom tradicijom Konzervativne stranke, ministar unutarnjih poslova James Cleverly je rekao: “Mi prisiljavamo ljude da rade određene stvari cijelo vrijeme”, te je kao primjer naveo obvezno obrazovanje.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.