Foto: Ranko Suvar / CROPIX/ILUSTRACIJA

Vatrogasci spasili dvoje djece iz zaključanih automobila: Roditeljima prijeti do 15 godina zatvora

Autor: I.J.

Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Split i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kaštela u utorak su pozvani na dvije intervencije spašavanja djece iz zaključanih automobila.

Prvi incident se dogodio u Makarskoj oko 17:26 sati, piše Dalmacija danas. Dijete je ostalo zaključano u vozilu, a na teren su izašli vatrogasci iz JVP-a Makarska s jednim vozilom i tri vatrogasca.

Drugi slučaj dogodio se u Kaštel Lukšiću, gdje je dijete također ostalo zaključano u automobilu. Dojava je stigla oko 20:34 sati, a na intervenciju su izašli vatrogasci iz DVD-a Kaštela s jednim vozilom i tri vatrogasca.

Foto: Darko Tomas / CROPIX, ilustracija

Prvi slučaj zabilježen prije tri godine

Ostavljanje djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu smatra se grubo zanemarivanjem i zlostavljanjem djeteta, što predstavlja obilježje kaznenog djela Povrede djetetovih prava. Posljedice takvog čina mogu biti fatalne, uključujući smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje. Odgovorne osobe čeka kazna zatvora od 1 do 15 godina za počinjenje težeg oblika ovog kaznenog djela.

Užas: Roditelji zaboravili dijete na autocesti, kontaktirali ih preko društvenih mreža

Procjenjuje se da svake godine u svijetu umre oko četrdesetero djece jer ih roditelji na ljetnoj žezi ostave u automobilu i zaborave na njih. U Hrvatskoj je prvi takav slučaj zabilježen prije tri godine kada je 33-godišnjak na parkiralištu u rovinjskom selu ostavio četverogodišnju kćer koja je od posljedica toplinskog udara i dehidracije nekoliko dana kasnije preminula.




Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.