Foto: Damir Krajac / CROPIX, Ilustracija

Uznemirujuća povijest čedomorstva: U nekim kulturama ovaj zvjerski čin je bio legalan

Autor: D.V

“Nismo znali što se događa, a onda smo u jednom trenutku vidjeli mrtvačka kola. Noge su nam se odsjekle. Nitko ni nije primjetio da je trudna, ovo nas je sve jako potreslo”, rekli su novinarima šokirani susjedi nakon što je Hrvatska jučer doznala za stravični zločin koji je u Sv. Ivanu Začretju počinila 22-godišnja djevojka.

U subotu je, kako je izvijestila policija, mlada majka oduzela život svojoj tek rođenoj bebi, a beživotno tjelešce pronašao je član obitelji koji je potom pozvao policiju. Jutarnji list neslužbeno doznaje kako je novorođenče na sebi imalo vidljive tragove davljenja i porezotina, a kako je točno skončalo doznat će se nakon obdukcije.

DORH je potom objavio kako je djevojka ispitana i sumnjiči ju se za teško ubojstvo na štetu novorođenčeta, a za nju je tražen pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela, kao i zbog posebno teških okolnosti počinjenja ovog kaznenog djela.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX, Ilustracija

Povijest piše jezive priče

Za ovu je strahotu inače predviđena kazna zatvora od najmanje deset godina, no ako bi se nakon vještačenja to preinačilo u kazneno djelo usmrćenja, koje je u hrvatskom Kaznenom zakonu zamijenilo čedomorstvo, kazna bi bila puno manja. Prema članku 112., majka koja usmrti svoje dijete pod utjecajem jakog duševnog opterećenja zbog trudnoće ili porođaja kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

A povijest čedomorstva doista je uznemirujuća jer ovaj je čin bio legalan u nekim drevnim društvima i kulturama. Primjerice, u staroj Grčkoj i Rimu čedomorstvo je bilo društveno prihvaćeno, a Rimski je zakon dopuštao ocu pravo odlučivanja o životu novorođenčadi. Ako je dijete rođeno s deformacijama ili je obitelj bila previše siromašna da bi se mogla brinuti za njega, dijete je tek tako moglo biti ostavljeno da umre.

Iako nije toliko dokumentirano kao u Grčkoj i Rimu, postoje dokazi da su i stari Egipćani također prakticirali čedomorstvo, posebno u slučajevima gdje bi dijete bilo rođeno s ozbiljnim invaliditetima, dok su u drevnoj Kini ubijale ženske bebe koje “nisu bile vrijedne” kao muške, dijelom zbog konfucijanske tradicije koja je naglašavala važnost muških potomaka za nastavak obiteljske loze i brigu o roditeljima u starosti.

Brutalna praksa danas nije legalna ni u jednoj zemlji

U određenim dijelovima drevne Indije, posebno među nekim plemenskim zajednicama, čedomorstvo je prakticirano iz ekonomskih razloga ili zbog društvenih običaja, posebice ako obitelj nije dobila sina već kćer.




Iako ova brutalna praksa danas nije legalna niti u jednoj zemlji, unatoč zakonima, u nekim zemljama se još uvijek povremeno prakticira. Primjerice, u Indiji i Kini povremeno se bilježe slučajevi ubijanja ženske novorođenčadi, dok u ruralnim područjima nekih afričkih zemalja s jakim tradicionalnim vjerovanjima čedomorstvo može biti rezultat praznovjerja ili ekstremnog siromaštva.

Susjedi progovorili o djevojci koja je ubila bebicu: Ovo je baš jako čudno




Mrtve bebe u bunaru i vinogradu

Nažalost, i u hrvatskoj crnoj kronici mogli smo čitati o majkama koje su presudile svojim tek rođenim kćerima i sinovima. U kolovozu prošle godine u bunaru u Lici je pronađena mrtva beba. Pronašao ju je muškarac koji je na širem području Perušića ondje išao uzeti vodu za svoje ovce, a uskoro je uhićena 29-godišnjakinja koju sumnjiče za čedomorstvo.

I prije dvije godine javnost se sablaznila nakon vijesti da je Hrvatica rodila dijete u mađarskom vinogradu i tamo ga ostavila. Iako je davala kontradiktorne podatke o tome gdje je dijete ostavila, pokrenuta je potraga i dijete je pronađeno. Unatoč naporima liječnika, beba je ubrzo preminula. U veljači 2019. godine još je jedna žena stara 29 godina usmrtila dijete. Rodila ga je kod kuće, u kupaonici, a onda ga je u stanju snažnog duševnog poremećaja lišila života.

Psihijatrica Sanja Katalinić u stručnom radu na temu čedomorstva navodi kako se čedomorstvo ne može uvijek spriječiti. “Na neki način trudnoća dovodi do promjene psihičkog stanja, žena ne zna što radi pod utjecajem hormona trudnoće, dok se nakon trudnoće mogu razviti depresija, a kod težih oblika i psihoza. Psihički status se mijenja tako da se osoba ne može brinuti o sebi, a kamoli o nekom drugome. Jedan veliki rizik za počinjenje čedomorstva je od strane mladih djevojaka i žena koje su žrtve incestuoznih odnosa, odnosno seksualnog zlostavljanja od strane bližih članova obitelji, a takvo zlostavljanje uglavnom traje dugo. Mogu ga počiniti i osobe čije su intelektualne sposobnosti snižene pa ne znaju procijeniti situaciju ni težinu posljedica”, pojasnila je.

Da bi se izbjegli ovakvi jezivi scenariji psihijatrica preporuča uključivanje seksualnog odgoja i edukacije o kontracepciji u odgojni i obrazovni proces.

 

Autor:D.V
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.