Foto: Istramet

Uz gadne vrućine stigla i zloglasna pojava: Količine su ogromne, pogledajte do kada će trajati

Autor: M.P.

Satelitske snimke potvrđuju da nam je stigla ogromna količina saharskog pijeska. Zbog toga, usprkos anticikloni i toplinskom valu, nebo najčešće neće krasiti lijepo plavetnilo, već će ono biti mutno, a ponegdje čak i žućkaste nijanse.

Snažni vjetrovi uz izražena vertikalna uzdizanja zraka uzrokovali su “zarobljavanje” sitnih čestica saharskog pijeska u atmosferi. Riječ je u uobičajenoj situaciji na prednjoj stranici ciklone koja se sada nalazi na Pirenejskom poluotoku, samo će ovog puta količina prašine ponovno biti daleko veća od uobičajenih vrijednosti, javlja Istramet.

“Ove godine situacija s transportom saharskog pijeska je zaista ekstremna. Promjene klime su brze i opipljive, dovoljno je pogledati nebo”, pišu.

Evo dokad će atmosfera biti zasićena pijeskom

Treba spomenuti i jake mlazne struje koja preko naših krajeva prelazi s jugozapada. Brzine vjetra na 300 hPa, što iznosi oko 9000 metara nadmorske visine dostizat će brzinu i do 250 km/h, što će pogodovati transportu pijeska daleko na sjever.

Vjerojatno se pitate dokad će ova situacija potrajati? Prema prognozama grčkog SKIRON-a, sve do početka idućeg tjedna atmosfera će biti iznimno zasićena pijeskom. S dolaskom fronte i promjenom vremena, atmosfera bi se nakon vikenda trebala postupno raščistiti.

Foto: Istramet/NASA

Uz afrički pijesak stigao i toplinski val

U sunčanu i većinom vruću srijedu počinje prvi ovogodišnji toplinski val koji može djelovati na zdravlje, s vrhuncem u petak, kad počinje novo nestabilno razdoblje. Tijekom današnjeg dana biti će sunčano i vruće, navečer na zapadu umjerena naoblaka, prognoza je DHMZ-a za srijedu.




Vjetar slab do umjeren jugozapadni, u središnjoj i Gorskoj Hrvatskoj ponegdje s jakim udarima, a na sjevernom Jadranu južni, prema otvorenom moru i jugo. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 31 i 37 stupnjeva Celzijusovih.

Meteoalarmi su upaljeni za osječku, zagrebačku, karlovačku i gospićku regiju zbog toplinskog vala. “Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece”, upozorava DHMZ.

Stigao je toplinski val, no Vakula upozorava na nešto opasnije: ‘Ne bi me iznenadio ovaj ekstrem’




Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.