Foto: Lucija Ocko / CROPIX/Ilustracija

USKOK ponovno u akciji, uhićenja u tri grada: Osumnjičena ekipa je navodno muljala s porezom

Autor: M.D.

USKOK provodi akciju u tri hrvatska grada. U tijeku su uhićenja i hitne dokazne radnje protiv više osoba koje provodi PNUSKOK po nalogu USKOK-a na području Zagreba, Bjelovara i Splita.

Sumnja se da su uhićeni djelovali u zločinačkom udruženju te počinili više kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta.  Doznaje se kako postoji sumnja u utaju poreza i pranje novca. Sumnjivci su kroz sustav spojenih firmi, odnosno metodom “nestajućeg trgovca”, zakidali državu na PDV-u. Kako doznaje N1, na čelu skupine bila je osoba koja je od ranije poznata po financijskim prijevarama. S njim je navodno bilo povezano još najmanje šest osoba.

Nestajući trgovac je metoda financijske prijevare u kojoj između stvarnih kupaca i prodavatelja posreduju fantomske tvrtke-trgovci. Kada te tvrtke trebaju platiti porez, iz njih se izvlaći novac, a potom ih se likvidira, odnosno one prestaju postojati. Za direktore su obično postavljene osobe slabijeg imovinskog stanja, često iz zemalja izvan Europske unije, koje za određenu sitnu novčanu naknadu obavljaju što im se kaže.

Policija i financijske službe zbog toga teško ulaze u trag takvim tvrtkama, a ne mogu im uzeti niti ilegalno stečenu imovinsku korist. USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika u ovom slučaju donijeti odluku o daljnjem postupanju te će o tome pravodobno obavijestiti javnost.

Uskoro opširnije…




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.