odorov / CROPIX

Ušao u Sabor s 88 glasova: Žena mu radila za Plenkovića, a ima i zanimljivu imovinsku karticu

Autor: Iva Međugorac

Dugogodišnji zamjenik SDP-ove gradonačelnice Siska Kristine Ikić Baniček i njen stranački kolega Marko Krička jedan je u nizu novih zastupnika u Hrvatskom saboru. Premda se Krička u novom sazivu Sabora tek treba profilirati on je zapravo u političkim vodama aktivan poprilično dugo pa je tako uz ostalo među svojim stranačkim kolegama poznat i kao glavni tajnik SDP-a koji je na tu funkciju stigao u poprilično kritičnom trenutku nakon što je Vedran Babić podnio ostavku zbog podizanja optužnice do koje je došlo uslijed osnovane sumnje za falsificiranje potpisa građana na izborima za župan koji su održani 2021.godine u Slavonskom Brodu.

Krička je poziciju glavnog tajnika preuzeo unatoč tome što se po stranačkim kuloarima govorilo o tome kako su mu šanse za taj karijerni iskorak skromne s obzirom na to da se u to vrijeme u igri za ovu poziciju nalazio i nekadašnji saborski zastupnik SDP-a Saša Đujić od čega se u konačnici odustalo budući da je Đujić i politički tajnik u Primorsko-goranskom ogranku SDP-a.

Bilo kako bilo, Krička je u svojoj stranci obnašao dužnost tajnika Foruma mladih SDP-a nakon čega je preuzeo važnu poziciju glavnog tajnika.

Marko Todorov/Cropix

U braku s Plenkovićevom suradnicom

Prema dostupnim pozicijama utjecajni sisački SDP-ovac po struci je diplomirani politolog čija je biografija zanimljiva i utoliko što je u braku sa nekadašnjom HDZ-ovkom Ivom Devčić Krička koja je 2019.godine zbog ljubavi s ovim SDP-ovcem odustala od aktivnog bavljenja politikom. Da priča bude do kraja interesantna gospođa Devčić Krička bila je asistentica današnjem premijeru Andreju Plenkoviću u vrijeme kada je on obnašao dužnost zastupnika u Europskom parlamentu.

U vrijeme kada su se današnji supružnici Krička upoznali Iva Devčić bila je aktivna članica HDZ-a i gradska vijećnika u Sisku u kojem se snažno borila etiketi koja prati njenu stranku koju se nerijetko karakteriziralo kao zločinačku organizaciju. Ona je naime bila zagovornica teze da je HDZ državotvorna stranka poštenih i dobrih ljudi te iskusnih patriota.

No, kroz karijeru je i sama Devčić prošla razne pozicije pa je tako u jednom periodu radila i kao glasnogovornica u Svetoj Nedelji gdje je na vlasti gradonačelnik Dario Zurovec koji je ujedno i aktualni saborski zastupnik Fokusa. Pored toga Devčić Krička imala je i vlastiti obrt za prodaju dodataka za kućne ljubimce. Prema podacima iz imovinske kartice Krička kao zamjenik gradonačelnice Ikić Baniček radi volonterski, ali za to prima naknadu u iznosu od tisuću eura. Pored toga i kao glavni tajnik SDP-a od svibnja 2023.godine prima plaću u iznosu od 2.477 eura.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Zanimljiva imovinska kartica

Njegova supruga danas je zaposlena u Siemensu gdje mjesečno zarađuje 1.448 eura, s tim da ima i dodatnih 400 eura prihoda od imovine. U imovinskoj kartici Krička navodi i subvenciju Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama u iznosu od 266 eura za stambeni kredit, a za što su SDP-ovci svojedobno žestoko kritizirali bivšeg ministra obrane Marija Banožića. Uz to iz imovinske kartice proizlazi da ovaj bračni par ima dva kredita u OTP banci- prvi za 77 tisuća eura čija mjesečna otplata iznosi 552 eura te drugi od 121.600 eura koji je iz ove godine, i čija rata iznosi 898 eura.




Iz potresom razorenog Siska pobjegla u Sabor: Mnogi krive baš nju jer grad nije obnovljen

Na kredit je Krička kupio svoj stan od 94 m2 u Sisku čija procijenjena vrijednost iznosi 130.000 kuna. Zaduženjem kod banke kupljen je i stan od 60 m2 u Šibeniku kojega glavni tajnik SDP-a procjenjuje na 121.600 eura. Nadalje Krička u imovinskoj kartici spominje garažu od 15 m2 vrijednu 5.000 eura, ali i suvlasništvo nad livadom od 2.140 m2 u Šibeniku koja je Krička stekao darovnim ugovorom. Iz istih izvora je i suvlasništvo nad drugom livadom od 2680 m2 koja je procijenjena na 26.800 eura, a u kartici navodi i suvlasništvo nad trećom livadom u Šibeniku od 8035 m2 vrijednom 80.350 eura, kao i nad četvrtom livadom od 504 m2 vrijednom 10.080 eura.




Peta livada u Šibeniku od 1142 m2 procijenjena je pak na 22.840 eura, a tu je i suvlasništvo nad 15086 m2 šume vrijedne 150.860 eura. Drugu šumu u svojem suvlasništvu koja se prostire na 5463 m2 Krička je procijenio na 54.630 eura. U rubriku pokretnine ovaj je SDP-ovac upisao svoju Škodu KODIAQ iz 2022.godine vrijednu 28.544 eura te Škodu Fabiju iz 2008.godine vrijednu 3.000 eura. Spomenimo i to da je Krička u Sabor ušao voljom svojem stranačkog šefa Peđe Grbina unatoč tome što je na parlamentarnim izborima osvojio svega 88 preferencijalnih glasova.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.