Foto: YouTube Screenshot

Ukrajinci na neobičan način ukrali Rusima poseban tenk: Pogledajte kako je tekla filmska operacija

Autor: B. D.

Početkom travnja u Ukrajini je došlo do okršaja 12. brigade Azov i ruske jurišne skupine u blizini mjesta Ternija u istočnoj Ukrajini. Tenkove su raznijele mine i bespilotne letjelice, a Rusi su pobjegli.

Neki od tenkove koje su tako napustili ostali su neoštećeni, pa je od tad trajala utrka za zauzimanje tenkova. Jedan od napuštenih tenkova je potpuno novi T-72B3M koji na sebi nosi jedan od najučinkovitijih radio ometača.

Članovi azovske brigade napušteni tenk pronašli su zapetljan u bodljikavu žicu na vrhu protutenkovske mine koja nekim čudom nije eksplodirala. Baterije tenka bile su potpuno prazne jer je posada u bijegu ostavila upaljen sustav za kontrolu paljbe, prenosi Forbes.

Vozili su tenk usred noći

Pirotehničarski tim tijekom noći je onesposobio eksplozive oko tenka te instalirao zamjenske baterije. Iduću noć tenk su trebali odvest par kilometara do Ternija. Sa sigurne udaljenosti motrili su ih pješači i operateri dronova, kao i tim liječnika. Krađu tenka su proveli tenkisti nadimaka Baidar i Tenor koji nisu upalili tenkovske farove, kako bi ostali skriveni.




Tenor, koji je vozio tenk, nije mogao ništa vidjeti. Baidar, koji je bio u kupoli, nosio je naočale za noćno gledanje te primao upute putem radija od trupa koje su imale bolji pogled na bojno polje.

Rusi su uočili ukradeni tenk prilikom ulaska u Terni. Tada su otvorili topničku vatru. Jedna granata pogodilo je točno ispred tenka, zbog čega se tenk prevrnuo u nastali krater. Od snage udarca Tenor je pao u nesvijest. Probudio se s potresom mozga, no nastavio je upravljati tenkom.

Dali su nadimak svojem trofeju

Tenor i Baidar uspjeli su se probiti iza ukrajinskih linija ponosni na svoj ulov. Obavještajci su skinuli ometače kako bi ih proučili te su na tenku obavljeni manji popravci. Tenk koji su izvlačili i popravljali tri noći za nagradu je dodijeljen njihovom bataljunu.

Iz Rusije stigle zlokobne prijetnje, na udaru i Hrvatska: ‘Gorjet će u paklenom plamenu’

Ukrajinci su svoj novi tenk prozvali carskim tenkom. Njime sad zapovijeda vojnik nadimka Krim koji je postao poznat po tome što je u obrani Mariupolja izgubio oko.

Ometač koji je ovaj tenk nosio posebno je važan jer su dugo vremena dronovi bilo praktički jedino Ukrajincima dostupno oružje. Oni su pokrenuli program za izgradnju čak 100 tisuća dronova kamikaza koje su bile efikasne u uništavanju ruskih tenkova.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.