Foto: Duje Klaric / CROPIX

Ugledni fizičar objasnio kako je došlo do kolapsa i nestanka struje: ‘To traje još od 2004. godine’

Autor: B. D.

U petak oko 12.25 sati došlo je do raspada međunarodne elektroenergetske mreže. Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Albanija i dalmatinski dio Hrvatske ostao je bez struje i mobilnog signala.

U većim gradovima, poput Splita i Sarajeva, ovo je uzrokovalo i prometni kolaps jer semafori nisu radili. Kolaps je krenuo iz Crne Gore i proširio se na BiH, pa zatim na Dalmaciju, sve do Rijeke.

Nuklearni fizičar dr. sc. Tonči Tadić za DuList je objasnio kako je moglo doći do takvog golemog kolapsa. Naglasio je da su elektroenergetski sustavi ovih zemalja povezani još od 2004. godine.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Sad nam je potrebna puno veća snaga

“Postoji energetska zajednica Zapadnog Balkana i svi sustavi su uvezeni, znači ako je negdje ispalo, sve redom se preopteretilo i puklo je”, objasnio je.

“To će naši riješiti, međutim, ne znam koliko je u međuvremenu trafostanica s naše strane iskočilo od preopterećenja. Sada mora doći neočekivano veća snaga da bi pokrilo taj manjak upravo jer smo svi uvezeni”, zaključio je Tadić.

Foto: Duje Klaric / CROPIX

HEP: Utvrđuje se uzrok

HEP navodi kako je prekid opskrbe električnom energijom u dijelovima Republike Hrvatske izazvao međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja. Rade analizu sa operatorima sustava susjednih zemalja kako bi se utvrdio uzrok.

“Za ublažavanje problema međunarodnog prekida opskrbe električnom energijom Hrvatska elektroprivreda stavila je u puni pogon sve svoje proizvodne kapacitete kako bi HOPS mogao osigurati opskrbu električnom energijom građana RH u što kraćem vremenskom roku. Što se tiče distribucijske mreže HEP-a, HEP – Operator distribucijskog sustava izvještava da na mreži nema oštećenja”, stoji u propćenju HEP-a.




Direktor Crnogorskog elektroprijenosnog sistema (CGES) Ivan Asanović navodi kako uzrok još nije poznat, a CGES u suradnji s kolegama iz okruženja radi na rješavanju problema i osiguranju napajanja energijom svih potrošača u Crnoj Gori. “Primarni cilj je da se podigne i uspostavi normalan rad prijenosne mreže i interkonekcija”, naveo je Asanović.

Skoro cijela Dalmacija ostala bez struje, oglasio se HEP: ‘Riječ je o međunarodnom poremećaju’




Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.