Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

U sjeni EU izbora, u Hrvatskoj se odvijaju još jedni vrlo važni: Poznato lice priprema povratak

Autor: M.D.

Uz izbore za Europski parlament, u Hrvatskoj su se danas odvili još jedni izbori. Naime, u Gospiću su održani izvanredni izbori za gradonačelnika. Izlaznost je bila velika, jer je prema Državnom izbornom povjerenstvu, do 16:30 sati izašlo oko 42 posto birača.

Visoka izlaznost donijela je veliku promjenu. Naime, nakon sedam godina, Karlo Starčević iz HSP-a morat će predati dužnost nekome drugom. Tko će to biti, bit će poznato tek nakon drugog kruga izbora.

Prema neslužbenim rezultatima, ondje bi se trebali sučeliti Darko Milinović, čelnik stranke LiPO, bivši ličko-senjski župan i ministar zdravstva te HDZ-ov Joso Vrkljan. Gradonačelnik Starčević dao je podršku lokalnom poduzetniku Danijelu Tušaku, koji je otpao iz izborne utrke.

Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Milinović već radi kombinacije

Treba reći kako je Milinović po broju glasova relativni pobjednik izbora s oko 43 posto osvojenih glasova, dok je Vrkljan skupio 32 posto. Razlika je oko 540 glasova. Ovaj je rezultat Milinović burno proslavio.

“Ovo je Hrvatska, ovo je Lika, ovo je Gospić. Samo da ovi od Karla Starčevića izađu na izbore u drugom krugu, gotovo je. Pozivam Karla Starčevića, istinskog Ličanina, koji će me podržati”, poručio je Milinović, dodavši da očekuje stopostotnu podršku dosadašnjeg gradonačelnika:

“Ne mogao, on hoće sto posto. Nazvao me prije tri dana i rekao: ‘Doktore, ti si gospodin čovjek u odnosu na ove druge'”, poručio je Milinović, dok je Starčević ipak spustio loptu na zemlju: “Najprije ćemo prespavati, pa ćemo onda vidjeti koliko su jedni i drugi voljni i na što obvezati se, jer mi nismo dužni nijednome ni u jednom obliku”, poručio je.

Izbori su bili raspisani zbog toga što Starčević nije predložio proračun za ovu godinu. Sporna je bila lokacija za gradnju nove kaznionice, koju nisu podržali čak ni njegovi vijećnici. On je stoga prije glasanja povukao prijedlog gradskog proračuna za 2024. godinu, a novi nije predložio tvrdeći da to neće ni učiniti do kraja godine kako bi do redovnih izbora koji se održavaju iduće godine realizirao više projekata.




Foto: Robert Fajt / CROPIX

Raskol u HSP-u

“Vjerojatno smatraju da je došlo vrijeme, pri čemu ne mislim na predsjednicu Gradskog vijeća Anamariju Zdunić koja je apsolutno na mojoj strani, ali ne želim o svojim suradnicima govoriti ništa loše”, izjavio je Starčević nakon što je suspendirao svoju zamjenicu Kristinu Pršu te smijenio direktora Komunalca, HSP-ovca Milana Mataiju.

Njegova je zamjenica kasnije osvanula na listi HDZ-a za gradsko vijeće, iako je nakon smjene tvrdila da je to kraj njene političke karijere. Čini se, ipak, da je kraj stigao dosadašnjem gospićkom gradonačelniku, koji se pojavio u političkoj areni 2017. godine kao privatni poduzetnik neopterećen financijama i bilo kakvom stranačkom pripadnošću.

Nerijetko provocira Plenkovića, a sada je u gospićkom igrokazu prepoznao priliku za povratak




Prvi je put za gospićkog gradonačelnika izabran na lokalnim izborima održanima 2017. godine, a drugi mandat izborio je u drugom krugu izbora održanih 2021. godine, kada je osvojio 69,2 posto glasova, što je ujedno bio treći najbolji rezultat drugog kruga izbora.

Inače, u Gradskom vijeću od 15 vijećnika sedmero ih je iz HSP-a, četiri iz HDZ, tri iz stranke LiPO Darka Milinovića i jedan iz Domovinskog pokreta. Milinović vidi ovu priliku da se na neki način vrati na vidljivije političke pozicije nakon godina izbivanja. No, s druge strane se mora sučeliti s kandidatom iz svoje bivše stranke, koja u Lici ionako ima čvrstu podršku. U tome mu na ruku ne ide ni činjenica da je njegov kandidat za zamjenika vlasnik gradskoga “puba” Ivica Kovačević. Hoće li mu dosadašnji gradonačelnik pomoći, bit će poznato sljedeće nedjelje.

Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.