Foto: Goran Mehkek / CROPIX

U Saboru pale teške optužbe, SDP-ovac upozorio: ‘Bolnički sustavi nemaju pojma kome duguju’

Autor: B. D.

Vladajući i oporba pohvalili su u srijedu Izvješće o radu Državnog ureda za reviziju za 2023. godinu, ali je oporba istaknula loše stanje u zdravstvenom sustavu.

“Bolnički sustavi nemaju pojma kome duguju, a nemaju ni popise što duguju”, rekao je SDP-ovac Boris Lalovac tijekom rasprave u Hrvatskom saboru o tom izvješću.

Također je upozorio da podaci o lijekovima i medicinskom materijalu nisu realno evidentirani u poslovnim knjigama niti iskazani u financijskim izvješćima. Naveo da je većina od 38 bolničkih ustanova dobila uvjetna mišljenja od Državnog ureda za reviziju, dok ih je samo sedam dobilo bezuvjetna mišljenja.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

‘Izdvajanja rastu, no rastu i dugovi’

Upozorio je i da je Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) dobila nepovoljno mišljenje zbog sustavnih pogrešaka u odobravanju licenci bez provjere zaposlenika.

Damir Bakić iz Kluba Možemo! ukazao je da, unatoč rastu proračunskih izdvajanja za zdravstveni sustav, dugovi i dalje rastu, a kvaliteta usluga opada. Istaknuo je frustraciju liječnika koji su ograničeni u nastojanjima da unaprijede sustav.

Rekao je da je potrebna radikalna zdravstvena reforma te je upozorio da HZZO i Ministarstvo zdravstva i dalje nastavljaju urušavati taj sustav, zanemaruju prevenciju i primarnu zdravstvenu zaštitu te pogoduju privatnom sektoru.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

U reviziji radi 85 posto žena

HDZ-ova Branka Juričev Martinčev istaknula je da kvalitetna zdravstvena usluga zahtijeva veća financijska izdvajanja te upozorila na problem odlaska liječnika zbog niskih primanja.




Tomislavu Debeljaku prijeti ovrha: Nije dao popis imovine tvrtke pred stečajem

Anka Mrak Taritaš iz Kluba HSS-a, GLAS-a i DOSIP-a upozorila je na problem upravljanja državnom i lokalnom imovinom, koja nije evidentirana niti se njome upravlja na strateški način.




Zastupnici su pohvalili rad revizora, iako je u prošloj godini Državni ured za reviziju imao manje zaposlenih, od čega su 85 posto žene.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.