Foto: Paun Paunovic / CROPIX

U ovom gradu je toplinski val dosegao svoj vrhunac: Izmjereno čak 39 stupnjeva

Autor: I.G.

U petak je Hrvatsku pogodio vrhunac toplinskog vala. Prema podacima DHMZ-a, najviše temperature zraka su u 14 sati izmjerene u Kninu (39,9°C) i Imotskom (37,7°C). U Splitu je bilo 36,6°C, a u Makarskoj 36°C. U Zagrebu (postaja Grič) u 14 sati izmjereno je 32,5°C.

Najniža temperatura u to vrijeme zabilježena je na Zavižanu (25°C). Zagrepčani su se mogli rashladiti na Medvednici gdje je izmjereno ugodnih 26,5°C.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Stižu pljuskovi?

DHMZ navodi kako se prema večernjim satima i tijekom noći u unutrašnjosti očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina, koji bi ponegdje mogli biti i jače izraženi. Vjetar će uglavnom biti slab, povremeno do umjeren jugozapadni, dok će na Jadranu prevladavati sjeverozapadni vjetar.

Preporučuje se izbjegavanje boravka na otvorenom tijekom najtoplijeg dijela dana, kao i povećan unos tekućine kako bi se izbjegle moguće zdravstvene tegobe uzrokovane visokim temperaturama.

Poslali upozorenje: ‘Velika je opasnost od nastanka požara, evo što morate učiniti’

Podsjetimo, zbog vremenskih prilika i velike količine suhog raslinja, opasnost od izbijanja požara otvorenog prostora velika je za Dalmaciju, a vrlo velika u području Neretve, Mljeta i Lastova, priopćila je Hrvatska vatrogasna zajednica.




Kako bi se smanjili broj požara, vatrogasci podsjećaju na odgovorno ponašanje i čega bi se ljudi trebali pridžavati.




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.