Foto: Ivana Nobilo/CROPIX/Istramet

U Hrvatsku stiže opasna promjena vremena: Prijeti nevrijeme i strašan pad temperature

Autor: B.T.

U ponedjeljak se očekuje pretežno sunčano vrijeme, ali poslijepodne sa zapada stiže postupan porast naoblake.

Kako javlja DHMZ, u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu mjestimice kiša i grmljavina, lokalno i izraženi pljuskovi, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme, ponajprije u središnjoj Hrvatskoj.

Riječ je o hladnoj fronti koja se premješta preko Hrvatske. Kako javlja HRT, dotok hladnog i vlažnog zraka na zagrijanu podlogu uobičajeno je dobar recept za nestabilnosti u atmosferi. Najveća vjerojatnost za grmljavinsko nevrijeme bit će u središnjoj Hrvatskoj i to na nakon još jednog toplog jutra i sparnog dana.

Foto: Ilustracija / Bruno Konjevic / CROPIX

Temperature padaju i do 20 stupnjeva

“Tamo gdje će hladna fronta stići sredinom dana ili tijekom poslijepodneva temperature zraka u 24 sata snizit će se i do 20 °C, a zahladnjenje će posebno izraženo biti na zapadu Mađarske”, javlja Istramet.

U Hrvatskoj je lokalno moguće izraženije nevrijeme, osobito na kontinentu, gdje je moguća lokalno tuča. Meteoalarm je za zagrebačku i osječku regiju upalio narančasti stupanj upozorenja zbog grmljavinskog nevremena, ali i toplinskog vala.

“Moguće lokalno grmljavinsko nevrijeme uz prolazno olujan vjetar i tuču. Vjerojatnost grmljavine je veća od 80 posto. Budite spremnina jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu”, navodi se na stranicama DHMZ-a.




Grmljavinsko nevrijeme moguće i u utorak

U Dalmaciji se kiša očekuje tek u noći na utorak. Vjetar slab do umjeren jugozapadni u okretanju na prolazno jak, ponegdje i olujan sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak, krajem dana će na sjevernom dijelu zapuhati bura. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 28 i 33 °C, javlja DHMZ.

Za utorak, pak, DHMZ prognozira umjereno i pretežno oblačno vrijeme, mjestimice s kišom i grmljavinom, osobito u Dalmaciji gdje će biti i izraženih pljuskova, vjerojatno i grmljavinskog nevremena. Poslijepodne sa sjeverozapada smanjenje naoblake. Puhat će umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar, na istoku i sjeverozapadni, a na Jadranu umjerena i jaka, podno Velebita na udare olujna bura i sjeverozapadnjak. Najniža temperatura od 14 do 19, na Jadranu između 18 i 23, a najviša dnevna većinom od 23 do 28 °C, u gorju niža.

“Osjetno će se osvježiti, u dijelovima unutrašnjosti i za 10-ak stupnjeva. Na moru će prolazno zapuhati jaka bura s kojom će osvježiti. U srijedu posvuda većinom suho uz najviše sunca na području Dalmacije. Drugi dio tjedna donosi i drugdje sunčanije prilike, prema kraju tjedna ponovno sve toplije”, navodi meteorologinja N1 televizije Tea Blažević.




 

Autor:B.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.