Foto: Tonci Plazibat / CROPIX

U Europu dolazi nešto gore od heroina: Broje se mrtvi na ulicama brojnih gradova

Autor: I.J.

Europska uprava za droge upozorila je na prodor nove sintetičke droge nitazen, masovno proizvedene u Kini, na tržište zapadne Europe. Ova droga, koja je stotinu puta jača od heroina i čak jača od fentanila, odgovorna je za nagli porast smrtnih slučajeva u Estoniji i Latviji prošle godine, a sada se isti trend bilježi u Francuskoj i Irskoj, izvještava POLITICO.

Prema izvješću Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) za 2024. godinu, nitazen se pogrešno prodaje kao ulični heroin, što je rezultiralo u kratkom vremenu rezultiralo brojnim slučajevima trovanja.

Ova droga koja je na europsko tržište došla iz Kine već dulje vrijeme nalazi se pod nadzorom agencija za provođenje zakona. Iako se Europa zasad ne suočava s opioidnom krizom razmjera kakvi su viđeni u Sjedinjenim Državama, dužnosnici su zabrinuti zbog sličnog trenda koji se počinje pojavljivati. U SAD-u su lijekovi protiv bolova ustupili mjesto heroinu, a heroin sintetičkim opioidima, što je sada slučaj i u Europi.

Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Proširiti pristup liječenju

Posebno zabrinjavajuće je što bi mogla nastupiti nestašica heroina zbog zabrane uzgoja opijuma koju su talibani uveli u Afganistanu u travnju 2022., čime je uništeno 95 posto afganistanske proizvodnje heroina. Afganistan čini devet desetina svjetske ponude heroina, što znači da europski korisnici heroina ubrzano troše preostale zalihe.

MUP otkrio sve o novoj drogi koja je odnijela prve žrtve u Hrvatskoj: ‘Udisanje vas može ubiti’

EMCDDA predviđa da bi krajem 2024. ili 2025. godine moglo doći do nestašice heroina. Iako je prerano utvrditi hoće li smanjenje dostupnosti heroina dovesti do povećane upotrebe sintetičkih opioida, zemlje EU-a trebale bi proširiti pristup liječenju, potaknuti programe zamjene igala i napraviti zalihe naloksona, lijeka protiv opioida, kako bi se smanjila predoziranja.




Ove mjere također bi mogle pomoći u rješavanju druge narkotičke prijetnje: transformacije kokaina u robu za široku potrošnju, zaključuje POLITICO.

 




 

 

 

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.