Foto: Paun Paunovic / CROPIX

U dijelovima Hrvatske neće svanuti: Ovi krajevi bit će na udaru, prijeti grmljavinsko nevrijeme

Autor: M.D.

Razdoblje promjenjivog, ponegdje i neugodnog vremena nastavit će se i tijekom današnjeg dana. Kako je prognozirao meteorolog DHMZ-a, Krunoslav Mikec, visinski ciklonalni vrtlog se preko Italije i Jadranskog mora seli iznad naših krajeva, ali i postupno slabi. Tako će sljedećih dana jačati ogranak anticiklone, ali prognoza za četvrtak je i dalje nestabilna.

Na istoku će tijekom jutra i prijepodneva biti oblačno, ponegdje s kišom i grmljavinom. Razvedravanje se očekuje popodne, ali uz mogućnost za izraženije lokalne pljuskove. Zapuhat će umjereni sjeverozapadni vjetar, a temperatura će biti između 25  i 27 stupnjeva.

“U središnjim krajevima između 26 i 28, a jutarnje će vrijednosti tu biti od 15 do 18. Prvi dio dana i u ovim predjelima bit će oblačniji od drugog, kada se mogu očekivati dulja sunčana razdoblja. No ponegdje još treba računati na malo kiše ili poneki pljusak, moguće i izraženiji”, prognozirao je Mikec za HRT. Za danas je zbog mogućih grmljavinskih nevremena upaljen žuti meteoalarm za zagrebačku, osječku, dubrovačku i kninsku regiju.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Za vikend stabilno, a kasnije pogoršanje

U Gorskoj je Hrvatskoj tijekom jutra izgledna magla. Prevladavat će djelomično ili pretežno sunčano vrijeme. Doduše, pljuskova može biti u unutrašnjosti Istre te mjestimice u Gorskom kotaru i Lici. Na moru će zapuhati slab i umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak. Temperatura će biti od 22 do 25 stupnjeva u gorju te između 26 i 28 stupnjeva u primorskim krajevima.

“Lokalni su neverini mogući ponegdje u Dalmaciji gdje će biti i podosta sunca. Vjetar slab i umjeren sjeverozapadni, prema otvorenom mjestimice i jak, uz malo i umjereno valovito more. Danju malo manje toplo nego danas – najviša temperatura između 26 i 29 stupnjeva, koliko se očekuje i na krajnjem jugu Lijepe Naše. Uz promjenljivu naoblaku i sunčana razdoblja, i tu može biti mjestimične kiše te neverina. Kao i drugdje na moru, puhat će sjeverozapadnjak, na otvorenom moru i jak”, predviđa Mikec.

Vrijeme bi se idućih dana trebalo stabilizirati, ali ne zadugo. U petak ujutro moguća je mjestimična magla, kao i pokoji pljusak na istoku zemlje. Tijekom vikenda će biti sunčano i vruće u svim dijelovima Hrvatske. Na moru će u subotu zapuhati jugozapadnjak, a u nedjelju jugo. Poneki pljusak moguć je u subotu na sjeveru i krajnjem jugu Jadrana.

Za vikend Hrvatsku čeka nova promjena vremena: Stiglo je upozorenje za četvrtak




“Lokalni su neverini mogući ponegdje u Dalmaciji gdje će biti i podosta sunca. Vjetar slab i umjeren sjeverozapadni, prema otvorenom mjestimice i jak, uz malo i umjereno valovito more. Danju malo manje toplo nego danas – najviša temperatura između 26 i 29 stupnjeva, koliko se očekuje i na krajnjem jugu Lijepe Naše. Uz promjenljivu naoblaku i sunčana razdoblja, i tu može biti mjestimične kiše te neverina. Kao i drugdje na moru, puhat će sjeverozapadnjak, na otvorenom moru i jak”, prognozirao je Mikec, dodavši da će početkom novog tjedna i mjeseca ponovno niža temperatura, a uz više oblaka povećana vjerojatnost za kišu i grmljavinu.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.