Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Turudić spremno odgovorio na vrlo neugodno pitanje: ‘Ma dajte, molim vas’

Autor: B. D.

Ivan Turudić je postao novi glavni državni odvjetnik. Podsjetimo, Turudić je imenovan još prije nekoliko mjeseci pred kraj mandata prošlog saziva Sabora. Natječaj na kojem je izabran bio je popraćen nizom kontroverzi – od pitanja treba li Turudić proći sigurnosnu provjeru, je li kao bliski prijatelj Zdravka Mamića prava osoba za čelno mjesto DORH-a, do toga da je lagao saborskim zastupnicima te da se dopisivao s Josipom Pleslić ex Rimac, a iz poruka se može zaključiti i da joj je na neki način pogodovao. Osim toga, još se ne zna tko mu je propucao automobil, iako jedan od najčvršćih tragova vodi prema crnogorskim narkoklanovima.

Turudić je danas održao konferenciju za medije u kojoj se po prvi put na ovoj dužnosti obratio javnosti. Obraćanje je započeo porukom novinarima da se nada dobroj suradnji, što ne znači da će im odavati državne tajne, već da će komunikacija biti na dobroj razini.

Međutim kad je obraćanje došlo do dijela kad novinari postavljaju pitanja, Turudić je pokazao da ne planira biti baš suradljiv. U više navrata obrecnuo se na novinare, te zauzeo veoma defenzivan gard. Nekoliko novinarskih pitanja vidno ga je naživciralo.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

‘Mislite da moram čitati sve što vi mislite?’

Odmah je istaknuo da danas neće govoriti o specifičnim slučajevima, no usprkos tome novinari su ga odmah pitali za slučaj Agrokor i Rimac. Turudić je rekao da mu Agrokor ostaje prioritet, no da se iz slučaja Rimčeve odmah sam izuzeo. “Sve se mora utvrditi. Moramo najprije vidjeti tko je angažirao vještaka. Ne znam o čemu sad govorite, ja sam prvi dan na dužnosti. Neću govoriti o tome što je radila kolegica Šipek. Možete me pitati o tome što ću raditi od sad”, odbrusio je.

Na novinarsko pitanje o slučaju Mamić ponovio je da neće govoriti o specifičnim slučajevima. “Što bih ja radio u takvim predmetima. Ma dajte molim vas”. Zatim su ga pitali i o slučaju geodezija.“Mislite da moram čitati sve što vi mislite, dajte molim vas”, imao je spreman odgovor.

“Vi mislite da ću odavati presude? Pa neću. Mislite da treba zamjenik vani držati presicu, pogledajte kako je u drugim zemljama. Sjednica optužnog vijeća je nejavna”, zaključio je kad su ga nastavili propitkivati o detaljima.

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

‘Što insinuirate da sam počinio kazneno djelo’

“Došli ste na funkciju pod političkom pritiskom”, prozvala ga je novinarka. “Pritisak je bio medijski. Došao sam napraviti da Državno odvjetništvo bude bolje nego sam ga zatekao. Ne osjećam pritisak”, odgovorio je Turudić.




Turudić preuzeo DORH i otkrio svoj prvi potez: ‘Cijeli USKOK dolazi u zagradu’

Novinari su ga pitali hoće li se sukobiti s lokalnim šerifima. “Neću koristiti termin šerifi. Znamo što je korupcija. Valja znati da su svi pred zakonom jednaki. Nije bitno je li osoba visoko pozicionirana. Nećete čuti od mene da se zauzimam za progon “lokalnih šerifa”, upozorio je.




Turudića je od svih pitanja najviše isprovociralo insinuacija da se našao s Mamićem. “Što insinuirate da sam počinio kazneno djelo jer ste rekli što bi bilo da se neki sudac našao s nekim Mamićem”, razbjesnio se na novinarku. Sjednica je na kraju prekinuta iako su novinari imali spremna još brojna pitanja. Kao što je i odmah istaknuo, Turudić za prvi dan dužnosti ima prilično gust raspored pa nije mogao posvetiti više vremena na odgovaranje na pitanja.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.