Foto: Presnimio: Damir Krajac / CROPIX

Tuđmanova ‘miljenica’ zasjala na tronu, ali onda je brutalno izbačena

Autor: I.G.

Tijekom svog dvogodišnjeg mandata, Kosor je dovršila pregovore s Europskom unijom, riješila granični sporazum sa Slovenijom, te započela borbu protiv korupcije, što je uključivalo izbacivanje njezinog prethodnika Ive Sanadera iz HDZ-a. Upravo na današnji dan postala je prva hrvatska premijerka…

Nakon što je Ivo Sanader izbačen iz HDZ-a 4. siječnja 2010. zbog pokušaja puča, Kosor je izjavila: “Nitko ne može otići, a da ipak ostane niti može ostati, a da ipak ode.” Sanadera su već tada mediji povezivali s brojnim korupcijskim aferama za koje mu se sada sudi.

Kosor je imenovana premijerkom u srpnju 2009. (na današnji dan) kada ju je jednoglasno izabrao Opći sabor HDZ-a na prijedlog Sanadera, koji se ranije povukao sa svih funkcija, postavši počasni predsjednik stranke.

Foto: Zeljko Puhovski/ CROPIX

Ulazak i izlazak iz HDZ-a

Tijekom njenog mandata, pokrenute su brojne antikorupcijske istrage koje su dovele do progona mnogih političara i gospodarstvenika, uključujući bivšeg premijera i samu stranku. Krajem mandata, Kosor je s predsjednikom Ivom Josipovićem u prosincu 2011. potpisala pristupni ugovor s Europskom komisijom.

Pred kraj njezina mandata, u kojem je bila suočena s teškim gospodarskim stanjem, Kosor je s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem u prosincu 2011. potpisala pristupni ugovor s Europskom komisijom.

U HDZ je ušla još 1995. na poziv tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana koji ju je zapazio kao novinarku koja je godinama pratila priče prognanika i ratnih stradalnika. Iste godine postala je potpredsjednica te stranke, izabrana je u Hrvatski sabor gdje je do 2000. bila potpredsjednica. Kada je HDZ 2000. sišao s vlasti ostala je zastupnica u Saboru, a dvije godine kasnije izabrana je za Sanaderovu zamjenicu u stranici.

Povratkom HDZ-a na vlast krajem 2003. postala je potpredsjednica vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnost. Na tim je dužnostima ostala do Sanaderova odlaska iz politike i preuzimanja vodstva vlade i HDZ-a. U međuvremenu je na predsjedničkim izborima 2005. izgubila u drugom krugu od Stjepana Mesića.




Butković preko noći postao bogatiji za 500 tisuća eura: Ministar pojasnio novu situaciju

Nakon gubitka parlamentarnih izbora krajem 2011., Kosor je u svibnju 2012. izgubila i stranačke izbore. Tada je vodstvo HDZ-a preuzeo Tomislav Karamarko, kojeg je Kosor u rujnu 2011. ponovno primila u stranku i osobno mu uručila člansku iskaznicu. Tijekom kampanje za stranačke izbore napustili su je mnogi dotadašnji suradnici koji su se priklonili pobjedničkoj struji.




Nepravomoćnu odluku o njezinom bezuvjetnom izbacivanju iz HDZ-a donijelo je vijeće Visokog časnog suda 1. ožujka, ispunivši tako najavu izrečenu na zagrebačkom gradskom odboru. Predsjednik vijeća Florijan Boras obrazložio je da je Kosor svojim javnim istupima dovela u pitanje tijela i ustrojstvo HDZ-a. Kosor je odgovorila da joj nitko neće zabraniti govoriti i žalila se predsjedništvu stranke, koje je danas presudilo na njenu štetu.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.