Foto: Nenad Opacak / CROPIX/Dnevno.hr

Tuča je bila kobna za sirote rode u Slavoniji: Štitile su mlade pa se nisu sklonile

Autor: M.P.

Jako nevrijeme u ponedjeljak je poharalo dijelove Hrvatske. Najveće štete su zabilježene u Slavoniji, a posebno je stradala općina Bošnjaci gdje je jaka tuča razbijala prozore te napravila veliku materijalnu štetu. Stradale su kuće, krovovi, fasade, vozila, ali i poljoprivredne površine.

No, posljedice nisu samo materijalne. Kako piše udruga Animalex, u Slavoniji su jučer uslijed tuče stradale rode i druge divlje životinje. Rode su štitile svoje mlade i zbog zaštite gnijezda nisu se imale gdje skloniti. Udruga je objavila i tužne fotografije stradalih životinja.

Dodaju, zasad jedino prihvatilište za divlje životinje ima Grad Zagreb, u sklopu azila Dumovec. Unesrećene rode će rado primiti i pokušati im pomoći, međutim problem je u prijevozu.

Foto: Animalex/Facebook

Animlex: Svaka jedinica lokalne samouprave već je trebala imati rješenje

“Svaki građanin koji se susreo s unesrećenom rodom neka putem komunalnog redarstva grada ili općine pokuša na svom području zbrinuti rodu, a ukoliko to nije moguće, neka se komunicira pomoć s Dumovcem.

Do sada je već svaka jedinica lokalne samouprave trebala imati rješenje za zbrinjavanje unesrećenih divljih životinja na svom području. Međutim, kao i najjednostavnija kontrola mikročipiranja niti takva vrst pomoći nije zaživjela, a najviše ispaštaju najslabiji čiji bismo trebali biti zaštitnici. Treba imati na umu da tuča može padati i više puta godišnje te da ona nije jedina vremena nepogoda i situacija u kojoj će divlje životinje trebati našu pomoć”, navode iz Animlexa.

Pogledajte što je nezapamćena oluja napravila Slavoniji: ‘Sve nam je uništeno, kako ćemo živjeti’




Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.