Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Tomislavu Horvatinčiću odbijena žalba: Evo koliko još ostaje u zatvoru

Autor: Dnevno.hr

Tomislav Horvatinčić u zatvoru će morati ostati još najmanje godinu dana. Naime, Visoki kazneni sud (VKS) odbio je žalbu poduzetnika te potvrdio odluku Županijskog suda u Puli koji mu nije odobrio uvjetni otpust s izdržavanja zatvorske kazne od četiri godine i 10 mjeseci zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je 2011. poginuo talijanski bračni par.

Visoki kazneni sud smatra da je prvostupanjski sud pravilno odbio prijedlog za uvjetni otpust, ocijenivši kako postoje drugi razlozi koji se nalaze opravdanima u smislu odredbi o uvjetnom otpustu. Uz to, prizivni sud smatra da je nužno da Horvatinčić nastavi s izdržavanjem kazne zatvora radi postizanja cjelovite svrhe kažnjavanja, imajući u vidu nerazmjerno veliki preostali neizdržani dio kazne zatvora, a koji je u vrijeme donošenja prvostupanjske odluke iznosio još dvije godine.

Apelacijski sud dodaje da Horvatinčić počinjeno kazneno djelo ne priznaje u potpunosti i smatra ga nesretnim slučajem, dok kaznu prihvaća i s njom se pomirio pa je rizik od kriminalnog povrata procijenjen nižim.

Foto: Dusko Marusic / CROPIX

Radi u knjižnici, narušenog je zdravstvenog stanja

VKS nadodaje da Horvatinčić ima osiguran poslijepenalni prihvat, radno je angažiran na pola radnog vremena na poslovima u knjižnici, dok je iz opsežne medicinske dokumentacije razvidno kako je Horvatinčićevo zdravstveno stanje jako narušeno te zahtijeva redovne specijalističke preglede.

Navode i da Horvatinčić ima odobrene izvankaznioničke pogodnosti koje uredno koristi te da se prije zatvora bavio humanitarnim i društveno korisnim radom te davao novčane donacije i stipendirao studente putem svoje zaklade, što prema vlastitim navodima namjerava nastaviti i po izlasku iz kaznionice.

No, unatoč svemu VKS smatra da bi za postizanje svrhe kažnjavanja bilo nužno nastaviti s izdržavanjem kazne zatvora od četiri godine i deset mjeseci čiji je predviđeni istek 15. travnja 2026. Za ponovno podnošenje prijedloga za uvjetni otpust, Horvatinčić sada mora pričekati godinu dana.

Horvatinčić ponovno šeće: Viđen pred konobom u društvu mlađe ženske osobe




Osuđen nakon tri ponovljena suđenja

Pravomoćno osuđeni Tomislav Horvatinčić javio se sredinom srpnja 2021. u Centar za dijagnostiku zatvora u Remetincu radi izdržavanja zatvorske kazne nakon što mu je odbijena posljednja molba za odgodom koje je tijekom 2020. i 2021. podnosio tri puta.

Horvatinčić je početkom prosinca 2019. pravomoćno osuđen za pomorsku nesreće iz 2011., kojom prilikom je poginuo talijanski bračni par Salpietro i to tek nakon tri ponovljena suđenja. Najprije je bio proglašen krivim, ali osuđen na uvjetnu kaznu, zatim je na drugome ponovljenom suđenju bio oslobođen zbog famozne sinkope, da bi na trećemu suđenju bio osuđen na bezuvjetnu kaznu. Na izdržavanje kazne pozvan je 2020. godine.




Horvatinčić zatražio da ga se uvjetno pusti na slobodu: Nije se oduševio odgovorom

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.