Foto: Vojko Basic / Cropix

Tomislavu Debeljaku prijeti ovrha: Nije dao popis imovine tvrtke pred stečajem

Autor: M.P.

Trgovački sud u Splitu uputio je poziv vjerovnicima Izvora energije vjetroparkova, tvrtke vlasnika DIV-a i Brodosplita Tomislava Debeljaka, da do kraja srpnja uplate 1950 eura predujma za otvaranje stečaja zbog utvrđenih dugovanja većih od 50.000 eura. Ako u tom roku predujam ne bude uplaćen, sud će donijeti rješenje o otvaranju i zaključenju stečaja.

U odluci suda ističe se da Debeljak, zakonski zastupnik dužnika, nije dostavio izvješće o financijsko-gospodarskom stanju te popis imovine i obveza tvrtke. Također, nije pristupio na ročište radi očitovanja o prijedlogu i rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečaja održanog 2. srpnja. Zato mu je naloženo plaćanje i predujma za namirenje troškova stečajnog postupka od 130 eura. Ako to ne učini, Fina će provesti ovrhu pljenidbom i prijenosom sredstava po svim računima i oročenom novcu u svim bankama u kojima Debeljak ima račune i oročena novčana sredstva.

Fina je u travnju podnijela zahtjev za provedbom skraćenog stečaja Debeljakove tvrtke kojoj su tada bile evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana, u ukupnom iznosu od 50.019 eura te je pozvala vjerovnike da predlože otvaranje redovnog stečaja. Na sudski oglas odazvalo se Ministarstvo financija koje je kao vjerovnik podnijelo prijedlog za obustavu skraćenog stečaja i otvaranje redovnog stečaja, no u sudskim dokumentima nije navedeno koliko ta Debeljakova tvrtka duguje državi.

Foto: Vojko Basic / CROPIX

Tvrtka s više od stotinu djelatnosti

Podsjetimo, Trgovački sud u Splitu je prošle godine pokrenuo prethodni postupak radi utvrđenja uvjeta za otvaranje stečaja nad tom tvrtkom zbog utvrđenog duga od 16.919 eura. No, neposredno prije ročišta, uvidom u Očevidnik neizvršenih osnova za plaćanje, utvrđeno je da ”nepodmirene obveze iznose 0,00 kuna” te je obustavljen stečajni postupak.

Izvor energije vjetroparkova tvrtka je osnovana u lipnju 2013. s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna i sjedištem u Splitu, osnivači su joj Brodograđevna industrija Split (Brodosplit) i DIV, a kao osoba ovlaštena za zastupanje istaknut je Tomislav Debeljak. Kao pretežita djelatnost tvrtke u sudskom registru navedeno je Iznajmljivanje i davanje u zakup (leasing) ostalih strojeva, opreme i materijalnih dobara.

No, kao predmet poslovanja u registru je navedeno više od stotinu djelatnosti – od gradnje trgovačkih, putničkih i teretnih brodova, upravljanja nekretninom i održavanja nekretnina, promidžbe (reklamiranje i propaganda), prostornog uređenja, javnog informiranja, turističkih usluga do djelatnosti koja je istaknuta u nazivu tvrtke, proizvodnje energije.

Debeljakova tvrtka pred stečajem: Ostao je dužan 50 tisuća eura







Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.