Foto: Vlado Kos / CROPIX

Tolušićeva tvrtka fino posluje: Imovina blokirana zbog optužnice, a pogledajte koliku dobit ima

Autor: I.G.

Tvrtka Terra Slavonia, čiji je osnivač Tomislav Tolušić, bivši potpredsjednik vlade i bivši potpredsjednik HDZ-a, u 2023. godini ostvarila je dobit veću od 86 tisuća eura. Unatoč pravnim procedurama koje su usmjerene prema Tolušiću zbog optužbi za subvencijsku prevaru i zlouporabu položaja, tvrtka je uspješno poslovala.

Ovdje je riječ o tvrtki koja se bavi prodajom vina, a Tolušićevo poslovanje je predmet optužnice europskih tužitelja (EPPO). Europski tužitelji nadoknadu eventualne štete nanesenu proračunu Unije osigurali su zabranom raspolaganja vinarijom u vlasništvu OPG-a Terra Slavonia i zamrzavanjem imovine.

Optužnica EPPO-a navodi: “Oduzimanje imovinske koristi odnosno nadoknada štete nanesene proračunu Unije osigurana je zabranom raspolaganja Vinarijom u vlasništvu OPG prvooptuženika.” Unatoč zabrani, tvrtka, koju danas vodi Ana Tolušić, supruga Tomislava Tolušića, ostvarila je značajnu dobit.

Foto: Nikola Vilic / CROPIX

Predmet istrage

Podsjetimo, Tolušić je početkom srpnja 2022. godine uhićen po nalogu europskih tužitelja, a iz zatvora je pušten oko dvadesetak dana kasnije. Krajem prošle godine EPPO je protiv njega i još jedne osobe podignuo optužnicu zbog subvencijske prevare i zlouporabe položaja i ovlasti nakon provedene istrage o projektu izgradnje vinarije i sadnje vinograda, koji je sufinanciran sredstvima Unije.

Inače, ova vinarija se nalazi u mjestu Rezovac, nedaleko od Virovitice. U ponudi se izdvaja graševina, sauvignon blanc i rose, dok su najavljene nova crna vina i pjenušac. Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) podignuo je optužnicu protiv dvojice optuženika, od kojih je jedan Tomislav Tolušić, u prosincu prošle godine. Tereti ga se zbog subvencijske prevare i zlouporabe položaja i ovlasti nakon provedene istrage o projektu izgradnje vinarije i sadnje vinograda sufinanciranog sredstvima Unije.

Povjesničar otkrio zašto Hrvati i dalje podržavaju HDZ: ‘Još vide Tuđmana i borbu protiv Juge’




Tolušića se također tereti da je naveo kako uredno ispunjava sve obvezne uvjete natječaja za dobivanje bespovratnih sredstava, te da ima sredstva potrebna za financiranje projekta za koji se prijavljuje. Pritom je navodno neistinito naveo da će navedeni projekt financirati sredstvima kredita jedne banke te priložio neobvezujuće pismo namjere te banke.




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.