Foto: CROPIX

Toksikologinja demantirala Banožićevu neobičnu teoriju: Evo objašnjenja struke

Autor: V.S

“Te večeri nisam bio pijan i ne sjedam u auto ako znam da ću popiti i da ću imati oružje”, rekao je Mario Banožić u prvom intervjuu nakon prometne nesreće u kojoj je stradao vozač kombija i otac dvoje djece Goran Šarić, dodavši da će mu medicinska služba morati objasniti odakle je u javnost dospio nalaz kojim se tvrdi da je u krvi imao 0,2 promila alkohola.

Rekao je bivši ministar obrane da alkohol potječe od dezinficijensa koji mu je u organizam ušao kroz kožu prilikom vađenja krvi, a na njegove je tvrdnje reagirala i dopredsjednica Hrvatske komore zdravstvenih radnika i voditeljica Strukovnog za medicinsko-laboratorijsku djelatnost, Katja Puljčan.

Ona se s tom teorijom nikako ne slaže. “Stav i mišljenje HKZR, Strukovnog razreda za medicinsko-laboratorijsku djelatnost je da se uslijed dezinfekcije ruke prilikom venskog vađenja krvi ne može pojaviti prisutnost alkohola u krvi osobe kojoj je vađena krv. Za potvrdu našeg stava i mišljenja upućujemo na postavljanje identičnog upita vještaku toksikologije”, pojasnila je Puljačn za 24sata.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Etanol vrlo brzo isparava

Prof. dr. sc. Irena Žuntar, stalna sudska vještakinja za toksikologiju, kaže za spomenuti portal kako bi osobi morala biti zalivena cijela ruka od prstiju do ramena i to 70-postotnim alkoholom da bi se postigla koncentracija od 0,06 g/L.

Dodala je i kako etanol vrlo brzo isparava s površine kože i ima poluživot na koži od svega 11,7 sekundi, što je, uostalom, dokazano znanstvenim radom iz 2023. godine.

Navodi i kako postoji točan Pravilnik o uvjetima i načinu uzimanja krvi i urina od okrivljenika i drugih osoba te o uvjetima koje ovlaštene ustanove i tijela moraju ispunjavati da bi mogle obavljati poslove analize krvi i urina.

Uz to, napominje, postoje i Nacionalne preporuke za uzorkovanje venske krvi Hrvatskog društva za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu.




Oglasio se ogorčeni brat poginulog Gorana i prekinuo šutnju: ‘To je laž’




Autor:V.S
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.