Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Tko će naslijediti Pejčinović Burić? U igri tri imena

Autor: Dnevno/Dr. K.

‘Rekonstrukciju Vlade možemo obaviti bilo kada, ako smatramo da bude potrebno, što sada nije slučaj i o tome ne razmišljamo’, komentirali su iz vrha Vlade za Večernji list nagađanja da bi ispražnjeno mjesto ministrice vanjskih poslova moglo biti impuls za rekonstrukciju Vlade.

U svakom slučaju, pred Banskim dvorima je kadrovska križaljka – morat će u relativno kratko vrijeme odlučiti tko će preuzeti Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. No, kako kažu, o tome se dosad nije razgovaralo.

Tri su imena o kojima se govori u javnosti, no ni za jedno nema ni neslužbene potvrde da su u ozbiljnijoj kombinaciji, pa čak ni da se o njima govori.


Marija Pejčinović Burić dužnost preuzima nešto ranije nego što je prvotno bilo najavljeno, 18. rujna, pa će odluku o tome trebati donijeti relativno uskoro. Osim toga, izuzetno važan moment u izboru nasljednika bit će činjenica da Hrvatska predsjeda Vijećem Europske unije u prvoj polovini sljedeće godine. To je – nakon što je Hrvatska odradila niz velikih vanjskopolitičkih projekata poput sastanka Kina +16, predsjedanja Srednjoeuropskom inicijativom te Vijećem Europe – apsolutni prioritet. 
 Već se dugo nagađa da bi Andreja Metelko Zgombić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, mogla preuzeti MVEP.

Druga osoba, koja se tek počela spominjati, predstojnik je ureda premijera Zvonimir Frka Petešić.

Treća osoba je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.




Autor:Dnevno/Dr. K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.