Foto: YouTube screenshot

Tajni američki projekt osvanuo na satelitskim snimkama: Probali zataškati, ali ne ide im

Autor: B. D.

Satelitske snimke s Google Eartha postale su viralne nakon što je na njima snimljen jedan od najstrože čuvanih američkih vojnih projekata – podvodni dron Manta Ray, izvještava britanski Daily Mail. Uz satelitsku snimku objavljene su i točne koordinate na kojima je dron bio usidren.

Ovaj mornarički dron dizajnirala je korporacija Northrop Grumman. Bespilotna podmornica služi za otkrivanje podvodnih projekta. Američka mornarica razvija novu klasu podvodnih dronova koji mogu obavljati duže misije bez ljudskog nadzora ili potrebe za nadopunom goriva, a Manta Ray čak može hibernirati na dnu mora.

Ovaj dron je prvi u svojoj klasi bespilotnih podvodnih vozila dugog trajanja, velikog dometa i nosivosti, sposobnih za izvođenje složenih vojnih operacija bez ljudske intervencije. Do nedavno je njegov pionirski dizajn bio strogo čuvan u tajnosti.




Zamijenili satelitske snimke

Međutim, kad je dron pušten u more na testiranje i snimljen na Google Earthu, korisnici interneta su brzo prepoznali tajno američko oružje.

Fotografije su se brzo proširile internetom. U međuvremenu su satelitske snimke na kojima se vidi Manta Ray uklonjene i zamijenjene slikama na kojima su na njegovom mjestu čamci.

Hrpa streljiva iz Srbije završila u Ukrajini, Rusi poludjeli: Tko je kome brat?




Kompanija Northrop Grumman objavila je u veljači i ožujku ove godine da su testiranja na Manti Ray završena.

Neki obrambeni analitičari nagađaju da američka mornarica planira koristiti ovaj dron za dugotrajne misije praćenja ruskih i kineskih podmornica.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.