Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Zabrana praćenja građana na internetu putem oglasa! Borzan isto zaslužna: ‘Internet je postao Divlji zapad’

Autor: Dnevno

Europski parlament usvojio je prijedlog o zabrani praćenja građana na internetu putem oglasa. Koalicija protiv oglasa, kako je kolokvijalno nazvana grupa zastupnika koji su zagovarali zabranu oglasa koji nas prate na internetu, u Europskom je parlamentu ostvarila tijesnu pobjedu jer je odluka prošla s jedva 30-ak glasova, ali dovoljno.

“Tijesnom većinom od jedva tridesetak glasova prošla je zabrana uzimanja podataka građana u svrhu oglašavanja na internetu. Oglasi nas više neće pratiti te će nam biti osiguran kvalitetan pristup internetskoj stranici čak i ako ne prihvatimo takozvane kolačiće” rekla je hrvatska eurozastupnica, SDP-ova Biljana Borzan, koja je bila dio ‘Koalicije protiv oglasa’ i koja je i sama s grupacijom socijalista i demokrata doprinijela svojim prijedlozima za zaštitu građana na internetu.

Naglasila je kako je internet postao Divlji zapad.

“Svi se tamo mogu lažno predstavljati, svatko svakoga može pratiti, uzimati mu podatke, prevariti i novčano oštetiti te svatko o svakome može nešto loše i lažno reći i napisati bez ikakvih posljedica. Zato je krajnje vrijeme da se 22 godine star zakon o digitalnim uslugama promijeni, a korisnici interneta zaštite od samovolje velikih platformi poput Facebooka, Googlea ili YouTubea”.  Čak 98,5 posto prihoda Facebooka/Meta i 83,3 posto prihoda Googlea se ostvaruje oglašavanjem. Korisnici vrlo često nisi ni svjesni da gledaju u oglas, a ne u obični sadržaj, niti kako su web stranice došle do njihovih podataka na osnovi kojih im se pojavljuje oglas! Tijesnom većinom smo proširili zabranu takvog oglašavanja s maloljetnika na sve građane, unatoč snažnom lobiranju internetskih divova. Da nas neko tako prati na ulici bilo bi ilegalno, pa samim time treba biti ilegalno i na internetu”, naglasila je Borzan za Jutarnji list.

Prema novoj odluci, takvi oglasi i praćenje će se morati moći jednostavno isključiti, a za ranjive grupe će biti odmah zabranjeni.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.