VIDEO: ‘Nitko ne poriče klimatske promjene! Ugljična industrija danas vrijedi 600 milijardi $’

Autor: Marko

'Unutar četiri milijarde godina razina CO2 u atmosferi stalno pada. Danas govorimo o razini od 395 dijelova na milijun – dakle, ostao je samo malen dio ugljikovog dioksida. Približavamo se kritičnoj točki kada biljke više neće moći preživjeti. Granična razina je oko 220 dijelova na milijun. Padne li ispod, biljke neće moći obavljati fotosintezu', smatra Goldberg.

Prof. dr. Fred Goldberg, stručnjak za klimatske promjene i jedan od najpoznatijih svjetskih skeptika oko pitanja ljudskog poticanja globalnog zatopljenja nedavno je održao predavanje u Zagrebu i nastupio u emisiji 'Na rubu znanosti'. Iako je bio suočen s oštrim napadima od strane znanstvenika koji smatraju suprotno, u ovoj emisiji je iznio popriličan broj dokaza, znanstvenih činjenica i argumenata što idu u korist njegovim tvrdnjama.

Nelogičan porez na ugljikov dioksid

'2005. Švedska je u sklopu računa za struju uvela porez na ugljikov dioksid. To mi je bilo jako čudno jer struju ne proizvodimo pomoću ugljena ili nafte nego nuklearne ili hidroenergije. To mi nije bilo nimalo logično pa sam počeo istraživati i shvatio da se događaju vrlo sumnjive stvari', započeo je izlaganje Fred Goldberg.

'Na konferenciji u Kraljevskom institutu švedski predstavnik EU-a za klimatska pitanja održao je govor. Postavio sam mu neka pitanja, a on mi je dao posve netočne odgovore. Nije ni znao da su mu odgovori netočni, a rektor sveučilišta svime je ostao zatečen. Kako je htio održati međunarodni seminar o klimatskim promjenama, zamolio me da ga nazovem. Nakon uspješnog dogovora smo održali seminar sa 110 sudionika iz cijeloga svijeta'.

'Hokejska palica' je manipuliran prikaz

'Dvanaest najzanimljivijih klimatologa iz SAD-a, Australije i Europe održalo je predavanja. Upoznao sam mnoge stručnjake astrofizike, oceanografije, atmosferske fizike, kemije itd. Tako sam stekao iscrpno osnovno znanje u mnogim znanstvenim disciplinama. Tako sam se uključio u ovu tematiku i počeo pomnije proučavati čimbenike koji utječu na klimu. Pozivan sam na niz konferencija i držao sam predavanja koja su mnoge potresla. Predavanja o klimi održao sam u europskom, švedskom i norveškom parlamentu', dodaje Šveđanin.

'Temu je dodatno ojačao IPCC, tijelo pri UN-u vezano uz klimatske promjene, s objavom krivulje kretanja temperatura u posljednjih 1.000 godina. Do posljednjih 100 godina krivulja je bila na istoj razini, a onda se počela strelovito penjati. Ta krivulja naziva se hokejska palica. Uznemirio sam se kada sam je vidio jer ne prikazuje srednjovjekovno vikinško toplo razdoblje, kao niti malo ledeno doba iz druge polovice 17. stoljeća do početka 20. stoljeća. Jedan Kanađanin, inače stručnjak za statistiku i poslovna ulaganja, analizirao je pozadinu tih kretanja – otkrio je da su podaci lažirani i poduplani, te su popunjene praznine na temelju pretpostavki s metodama koje jednostavno nisu primjenjive.'




Uskoro razina CO2 nedovoljna za fotosintezu biljaka

'Koliko se sjećam, količina CO2 počela se mjeriti sredinom 80-tih godina 19. stoljeća kemijskim metodama. 1957. Keeling otkriva novu metodu koja se zasniva na infracrvenom detektoru i sličnim uređajima s lakšom i preciznijom primjenom. Šveđanin Svante Arrhenius početkom 20. stoljeća spoznaje da se zbog industrijalizacije te izgaranja nafte i ugljena u atmosferi povećava količina ugljikova dioksida, te se stvara staklenički učinak. Udvostruči li se količina CO2 u atmosferi temperatura raste za pet stupnjeva. Njegove spoznaje postale su aktualne tek početkom 80-tih godina. Tada je jedan Nizozemac otkrio pogrešku i postupku i moguće povećanje temperature od 0,22 stupnja – Arrhenius je vjerojatno ispitivao vlažan, a ne suh zrak.'

'Unutar četiri milijarde godina razina CO2 u atmosferi stalno pada. Danas govorimo o razini od 395 dijelova na milijun – dakle, ostao je samo malen dio ugljikovog dioksida. Približavamo se kritičnoj točki kada biljke više neće moći preživjeti. Granična razina je oko 220 dijelova na milijun. Padne li ispod, biljke neće moći obavljati fotosintezu', smatra Goldberg.




Sve ostale dokaze i protutežu znanstvenicima promotorima umjetnog globalnog zatopljenja pogledajte u vrlo zanimljivoj epizodi emisije 'Na rubu znanosti':

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.