Foto: Guliver Image (AP Photo)

Ukrajinski ministar iz Dubrovnika poručio: ‘Ako to ne postignemo, novi rat je neizbježan’

Autor: F.F

Upozorenje o neizbježnosti novog rata bez pravednog mira izrekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na Dubrovnik Forumu. Istaknuo je da “pravedan mir nema alternativu”.

“Ako postignemo mir bez pravde, novi rat će biti neizbježan. Cilj nije samo zaustaviti sukobe, već stvoriti uvjete za pravedan i trajan mir, te osigurati da novi sukob ne bude moguć”, rekao je Kuleba. Naglasio je kako je to nužno jer svi moraju shvatiti posljedice agresije protiv suverene države.

Ipak, Kuleba je optimističan zbog nedavnog mirovnog skupa u Švicarskoj, na kojem je sudjelovalo preko sto predstavnika država i organizacija.

Fot: Guliver Image, AP Photo/Evgeniy Maloletka

Jasna poruka

“Kada vidimo toliko država spremnih za zajedničko djelovanje, to nam daje nadu da je pravedan i trajan mir moguć. Svaki sljedeći korak će biti teži, ali nemamo alternative”, rekao je na panelu čelnika.

Josep Borrell, visoki povjerenik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, na forumu je upozorio na opasnost saveza Rusije i Kine koji bi mogao podijeliti svijet na Zapad i Istok.

Borrell je istaknuo da postoji kriza multilateralizma i da se mnoge države okreću multipolarnosti jer im je korisnija. Multilateralizam su zamijenili “transakcijski odnosi”:

Amerikanac priznao što je napravio zbog Nikole Tesle: ‘Ja sam Srbin u srcu, to me promijenilo’




Talijanski ministar također upozorava

“Više igrača, manje pravila. Puno je više nemira”, dodao je.

Talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani također je naglasio potrebu za “pravednim” mirom. Italija je nedavno odlučila poslati novi paket vojne pomoći Ukrajini, te Rim želi da Ukrajina što prije postane punopravna članica Europske unije.




Tajani je upozorio da Zapadni Balkan mora biti prioritet međunarodne zajednice jer bi gubitak tog područja i veći utjecaj Rusije predstavljali veliku grešku za stabilnost i mir.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.