Razina CO2 dosegla rekord, Zemlja bi se mogla zagrijati preko dva stupnja

Autor: M.S.

'Značajni porast u otpuštanju CO2 i određivanje budućih otpuštanja zbog ulaganja u infrastrukturu predstavlja ozbiljnu prijetnju našim nadama o ograničavanju globalno podizanje temperature za najviše 2 sutpnja Celzijeva', rekla je Faith Birol, glavna ekonomistica Međunarodne agencije za energiju.

Prema Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA), količina otpušenog ugljičnog dioksida u atmosferu došla je do 30.6 Gigatona, što je za pet posto više od prijašnjeg rekorda iz 2008. godine. S jedne strane, s obzirom da su CO2 emisije tijekom 2009. godine, zbog financijske krize, pale, to znači da se svijet oporavlja.

Ali s druge, zasigurno važnije strane, financijski zdrav svijet kojeg Sunce prži kroz ozonske rupe neće dugo biti financijski zdrav.

Ti novi podaci bacaju sumnju na zacrtani cilj o količini otpuštenog CO2 tijekom 2010. godine, kao i predviđenu količinu CO2 do 2020. godine, koju će proizvesti postojeća postrojenja i postrojenja koja se tek izgrađuju.

– Značajni porast u otpuštanju CO2 i određivanje budućih otpuštanja zbog ulaganja u infrastrukturu predstavlja ozbiljnu prijetnju našim nadama o ograničavanju globalno podizanje temperature za najviše 2 sutpnja Celzijeva – rekla je glavna ekonomistica IEA-e, Faith Birol, za TG Daily.

Najveći porast od Kine i Indije, najviše CO2 od razvijenih

Oko te granice od 2 stupnja više čelnici UN-a su se dogovorili u Cancunu prošle godine, a podizanje temperature za točno toliko ovisi o ostanku koncentracije stakleničkih plinova u atmosferi na razini ispod 450 jedinica na milijun ekvivalenata CO2.

Kako bi se takav plan ostvario, do 2020. godine razina CO2 se ne smije podići iznad 32 Gt godišnje. Problem je taj što, u ovom trenutku, da bi se tako nešto postiglo, u deset narednih godina razina CO2 se smije podići koliko se podigla od 2009. do 2010. godine.




Prema IEA-i, najviše CO2 je pristiglo iz zemalja u razvoju, za razliku od prethodne godine, kad je od razvijenih zemalja stiglo čak 40 posto stakleničkog plina. Razvijeni su ove godine podigli razinu za samo 25 posto.

Najveći su tako porast otpuštanja CO2 zabilježile Kina i Indija, no opet, dok zemlje OECD-a po glavi otpuštaju 10 tona, za Kinu je ta brojka 5,8 tona a za Indiju 1,5.




Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.