Foto: Screenshot/Twitter

POD OKRILJEM NOĆI BOMBARDIRALI ZATVOR: Najmanje 70 mrtvih u strašnom napadu u Jemenu, UN prozvao Saudijsku Arabiju, oni sve negirali

Autor: L.B.

SAD su u petak pozvale na “smirivanje stanja” u Jemenu, spomenuvši “više od sto žrtava zadnjih dana”, među kojima je najmanje 70 poginulo u zračnom napadu na zatvor pod upravom pobunjenih hutista u Saadi, navodi se u priopćenju State Departmenta.

“Sjedinjene Države su veoma zabrinute (…) zbog eskalacije u Jemenu”, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken, pozivajući “sve strane u sukobu na smirivanje stanja, poštovanje humanitarnog prava i puno uključenje u sveobuhvatan mirovni proces pod pokroviteljstvom UN-a”.

Naime, u petak je usred noći bombardiran zatvor u Saadi, uporištu hutista na sjeveru Jemena.

UN prozvao Saudijsku Arabiju za napad

Najmanje je 70 ljudi poginulo, a 138 je ranjeno, objavili su Liječnici bez granica, osudivši “strašan” napad. Pobunjenici su odgovornost za napad pripisali koaliciji na čelu sa Saudijskom Arabijom koja od 2015. pomaže snagama jemenske vlade u sukobu s pobunjenim hutistima koje podupire Iran.

UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres potvrdio je, čini se, odgovornost koalicije osudivši u petak u priopćenju “zračne udare koalicije koju predvodi Saudijska Arabija na zatvor u Saadi”.

“Zračni udar događa se samo dva dana nakon planiranog napada hutista na civile u Abu Dhabiju”, podsjeća američki državni tajnik na napad kamionom bombom koji su u ponedjeljak izveli pobunjenici i u kojemu su poginule tri osobe u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, savezniku SAD-a.

Saudijska Arabija optužuje hutiste za ‘dezinformiranje’

Vojna koalicija koju predvodi Saudijska Arabija zanijekala je u subotu u priopćenju da je gađala zatvor kojim upravljaju pobunjenici u Jemenu, pri čemu je u petak ubijeno najmanje 70 ljudi.




Informacija o napadu na zatvor u Saadi, na sjeveru, “neutemeljena” je, ističe se u priopćenju glasnogovornika koalicije, prenosi službena saudijska novinska agencija. Koalicija je jučer preuzela odgovornost za napad na Hodeidu, na zapadu.

Koalicija koja od 2015. vojno intervenira u zemlji zahvaćenoj ratom, kaže da je “krajnje ozbiljno” provjerila informacije prije nego što je zaključila da su “neutemeljene”, rekao je taj glasnogovornik, general Turki Al-Malki koji optužuje hutiste za “dezinformiranje”.

Zatvor bombardiran usred noći

Saudijska Arabija je na čelu koalicije muslimanskih zemalja, među kojima su Ujedinjeni Arapski Emirati, koja pomaže snagama jemenske vlade u borbi s pobunjenim hutistima koje podupire Iran. Demantirajući vijest o bombardiranju zatvora, koalicija u priopćenju ujedno ističe da on nije “na popisu zabranjenih ciljeva sukladno mehanizmu koji je potvrdio UN-ov Ured za koordinaciju humanitarnih poslova u Jemenu” (OCHA).

Zatvor u Saadi, uporištu pobunjenih hutista na sjeveru, bombardiran je usred noći, pri čemu je poginulo 70, a ranjeno 138 ljudi, navodi nevladina organizacija Liječnici bez granica (MSF) osudivši “strašan” napad. Broj žrtava je vjerojatno i veći jer “još traje potraga u ruševinama”, dodaje MSF.

Za sada nije poznato tko su bili zatvorenici niti koliko ih je točno bilo. Međutim, osam nevladinih organizacija, među kojima Action contre la Faim, Oxfam i Save the Children, navodi u zajedničkom priopćenju da je riječ o migrantima.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.