Foto: AP Photo/Thibault Camus/Guliver

Macron bi mogao pasti: Počeli izbori koji će odrediti budućnost Europe

Autor: F.F

U nedjelju se održava prvi krug izbora za Nacionalnu skupštinu Francuske. Predsjednik Emmanuel Macron želi povećati relativnu većinu svog Renesansnog pokreta u donjem domu, dok čelnica krajnje desnice, Marine Le Pen, vjeruje da će njezina stranka osvojiti apsolutnu većinu u parlamentu. Biračka mjesta otvaraju se u 8 sati ujutro, a pravo glasa ima 49,3 milijuna građana. Glasovanje je već započelo u nekoliko prekomorskih teritorija.

Macron je raspisao prijevremene izbore nakon što je krajnje desno Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen postiglo značajan uspjeh na izborima za Europski parlament početkom ovog mjeseca. Stranka Marine Le Pen osvojila je oko 32 posto glasova na europskim izborima 9. lipnja, što je deset posto više nego na prethodnim izborima 2019. i 17 posto više od Macronove stranke.

Prema anketama, RN vodi ispred novog ljevičarskog saveza, Nove narodne fronte (NPF), koji je nedavno osnovan za ove izbore. Centristička Renesansa je na trećem mjestu.

Foto: Guliver Image, AP Photo/Lewis Joly

Ukrajina čeka pobjednika

Ostaje neizvjesno hoće li RN osvojiti apsolutnu većinu od 289 mjesta u Narodnoj skupštini. Najnovija anketa Ifopa pokazuje da će RN i njegovi saveznici osvojiti između 220 i 260 mjesta. Ako RN osvoji većinu u Skupštini, Macron će morati imenovati premijera iz njihove stranke kako bi osigurao stabilnu vladu.

Le Pen je uvjerena da će njezina stranka osvojiti apsolutnu većinu i formirati vladu, što bi značilo ograničenja za predsjednika Macrona u pogledu politika prema Ukrajini.

“Kad je u pitanju izbor premijera, predsjednik nema mnogo izbora jer će Jordan Bardella imati mandat francuskog naroda”, izjavila je Le Pen.

Drama u Beogradu: Specijalci upali u stan nakon terorističkog napada, evo tko je uhićen




Macron će dijeliti vlast?

Kandidati koji osvoje apsolutnu većinu ulaze u Skupštinu nakon prvog kruga, dok će se u većini izbornih jedinica pobjednici znati tek nakon drugog kruga 7. srpnja.

Macronov drugi i posljednji mandat traje do 2027., ali će možda morati dijeliti vlast s protivnicima, što bi moglo ograničiti njegovu učinkovitost. Marine Le Pen iz RN-a smatra se ozbiljnom protukandidatkinjom na sljedećim predsjedničkim izborima.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.