Izrael najveći svjetski izvoznik bespilotnih letjelica

Autor: hina

Izrael je najveći svjetski izvoznik bespilotnih letjelica, daleko ispred Sjedinjenih Država, po istraživanju američke analitičke tvrtke Frost and Sullivan.

Izraelske tvrtke su od 2005. do 2007. ostvarile izvoz bespilotnih letjelica i prateće opreme u vrijednosti 4,6 milijardi dolara, kazao je za AFP voditelj istraživanja Mike Blades.

Za usporedbu, u istom razdoblju američki izvoz bespilotnih letjelica iznosio je između 2.9 i tri milijarde dolara.

Francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian objavio je prošli tjedan da Francuska pregovara sa SAD-om i Izraelom o nabavi bespilotnih letjelica za srednje visine koje nedostaju francuskim snagama u operaciji protiv islamista u Maliju.

– Izraelski proizvođači bespilotnih letjelica marketinški su agresivni i najviše prihoda ostvaruju izvozom. Taj će se trend nastaviti i intenzivirati-, navodi se u istraživanju Frosta and Sullivana.

Američki proizvođači bespilotnih letjelica imaju šire domaće tržište i manje su izvozno orijentirane.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.