Islandski vulkan svakog dana izbaci između 150 i 300 tisuća tona CO2

Autor: hina

Te emisije taj će vulkan smjestiti između 47. i 75. mjesta na popisu zemalja koje ispuštaju plin s učinkom staklenika, odgovornog za klimatsko zatopljenje.

Islandski vulkan Eyjafjallajokull izbacuje između 150.000 i 300.000 tona ugljičnog dioksida na dan, a ako se godinu dana zadrži ta količina, po emisiji plina s učinkom staklenika bit će na istoj razini kao Austrija, rekla su u ponedjeljak dvojica stručnjaka, prenosi AFP.

Količina ugljičnog dioksida koju obično izbacuju vulkani zanemariva je s obzirom na ukupnu emisiju plina s učinkom staklenika, istaknuo je vulkanolog Patrick Allard s geološkog instituta u Parizu.

Nema podataka o količini ugljičnog dioksida koju izbacuje islandski vulkan nakon erupcije 14. travnja, ali procjene su moguće u usporedbi s prošlom erupcijom 20. ožujka.

Količina ugljičnog dioksida do 20 puta veća

Tijekom prve erupcije 15.000 tona ugljičnog dioksida bilo je izbačeno svakoga dana, rekao je geolog Colin Macpherson sa Sveučilišta Durhama u Engleskoj.

– Sadašnji val magme je 10 do 20 puta veći i količina ugljičnog dioksida koju izbacuje Eyjafjallajokull jest 150.000 tona na dan – rekao je, prenosi AFP.

Patrick Allard iznio je slične procjene i naveo da u ovom trenutku vulkan proizvodi 20 puta više ugljičnog dioksida nego u prvoj fazi erupcije, ili 300.000 tona na dan.




Te emisije taj će vulkan smjestiti između 47. i 75. mjesta na popisu zemalja koje ispuštaju plin s učinkom staklenika, odgovornog za klimatsko zatopljenje, po podatcima World Resources Institutea iz 2005., nevladine organizacije specijalizirane za podatke o okolišu.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.