Iran odradio vojnu vježbu: ‘Izraelci su psi koji laju’

Autor: hina

Ajatolah Ali Hamnei, vrhovni zapovjednik iranske vojske prošlog je mjeseca izjavio da će Islamska republika sravniti Tel Aviv i Haifu sa zemljom ako Izrael 'napravi i najmanju pogrešku'.

Izraelske prijetnje napadom na iranska nuklearna postrojenja nisu ništa drugo nego bezopasni lavež psa, objavila je u četvrtak iranska vojska tijekom zadnjeg Dana vojske u predsjedničkom mandatu Mahmuda Ahmadinedžada.

Ahmadinedžad, koji u lipnju nakon izbora prestaje biti iranskim predsjednikom nakon osam godina na tom položaju, na prijašnjim je proslavama Dana vojske bespoštedno napadao SAD i njihove saveznike, a danas je tradicionalnu oštru retoriku spram Izraela preuzela vojska, odnosno zapovjednik kopnenih snaga Ataolah Salehi, dok se predsjednik ograničio na komplimentiranje vojske.

'Neki tamo pas laje i mi nimalo ne vjerujemo u te prijetnje', izjavio je Salehi, kako ga je citirala iranska novinska agencija IRNA.

Budući da na ovotjednim razgovorima između Irana i svjetskih sila nije ostvaren osobit napredak, Izrael je ponovio da zadržava pravo da pribjegne vojnoj sili kako bi zaustavio ono za što tvrdi da je iransko nastojanje da izradi nuklearno oružje.

Iran je na izraelske prijetnje odgovarao stalnim vojnim vježbama, objavom napretka ostvarenog na području vojne tehnologije i vlastitim prijetećim izjavama.

Ajatolah Ali Hamnei, vrhovni zapovjednik iranske vojske prošlog je mjeseca izjavio da će Islamska republika sravniti Tel Aviv i Haifu sa zemljom ako Izrael 'napravi i najmanju pogrešku'.

Iran je i na ovogodišnjoj paradi prikazao novitete u svojoj vojnoj opremljenosti i sposobnosti, sukladno tradiciji da iranski dužnosnici ustrajno naglašavaju sposobnost Irana da razvija i izrađuje vlastito teško oružje i najavljuju sofisticiranu novu opremu, iako zapadni analitičari ukazuju na činjenicu da se ne može dobiti neovisna potvrda stvarnih iranskih vojnih sposobnosti.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.