‘Bespilotne letjelice ipak trebaju letjeti SAD-om i ubijati kriminalce bez suđenja’

Autor: Marko

'Ukoliko netko izađe iz trgovine alkoholnim pićima s oružjem i pedeset ukradenih dolara, svejedno mi je hoće li ga ubiti policajac ili bespilotna letjelica', dodao je Paul koji je novim radikalnim stavom šokirao i dojučerašnje protivnike.

Senator Rand Paul, sin kandidata za predsjednika Rona Paula i političar koji se proslavio nedavnim filibusterom, doslovno je preko noći promijenio mišljenje te se slaže s postavljanjem bespilotnih letjelica na teritorij SAD-a.

Bostonski napad kao okidač za promjenu mišljenja

Iako je višesatnom opstrukcijom tijekom imenovanja novog čelnika CIA-e Johna Brennana želio ukazati na uvođenje naoružanih bespilotnih letjelica u zračni prostor SAD-a, očigledno da se Paul iz nekog razloga ekspresno predomislio.

Mišljenje je navodno promijenio pod utjecajem na 'teroristički napad tijekom Bostonskog maratona', te je izjavio da 'nikada nije bio protiv bilo kakve tehnologije koju se upotrebljava prilikom neposrednih prijetnji ili aktivnog kriminalnog djela'.

Letjelice trebaju ubijati pljačkaše i sitne kriminalce?

'Ukoliko netko izađe iz trgovine alkoholnim pićima s oružjem i pedeset ukradenih dolara, svejedno mi je hoće li ga ubiti policajac ili bespilotna letjelica', dodao je Paul čime je novim radikalnim stavom šokirao i dojučerašnje protivnike.

Svi su se ogradili od njegovih izjava dodajući kako bi 'ovakav postupak bez suda i suđenja bio poražavajući'. Nitko ne zna kako je moguće da se Paul odjednom počeo zalagati za ovako ekstreman način borbe protiv kriminala kada je donedavno bio izričito protiv bespilotnih letjelica.




Pakistan kao uzor

Kritičari su Paulove stavove usporedili s pakistanskom praksom gdje američke bespilotne letjelice ubijaju s argumentima kako su 'obavještajne službe dale indicije o sumnjivom ponašanju'. Na taj način najčešće stradavaju djeca, bez ičije odgovornosti i transparentnih podataka o broju ubijenih civila.

'Ukoliko je u tijeku potraga za ubojicom u susjedstvu, nisam protiv bespilotnih letjelica – jedino ako nadlijeću nad našim kadama ili dvorištima da bi nas nadzirale', smatra Paul. Političar se na ovaj način iskompromitirao prije početka većeg angažmana u političkom svijetu, smatraju kritičari.




Dopis nije 'spasio' stvar

'Priznanjem da bi ubio osumnjičene za bostonski napad s bespilotnim letjelicama ukoliko bi za tako što imao prigodu, Paul je izdao temeljne principe svog govora', navodi novinar Matt Wilstein u sklopu komentara na Paulov komentar oko bostonskih napada. Ured ovog političara je brzinski reagirao s priopćenjem jer je medijski pritisak postao očigledan.

'Naoružane bespilotne letjelice ne smiju biti upotrebljavane u običnim kriminalnim situacijama, trebaju se razmatrati isključivo u izvanrednim i smrtonosnim situacijama gdje je opasnost stalna i latentna – poput obračuna s teroristima', kaže dopis. Kako se pod tim podrazumijeva 'ubijanje kriminalca iz trgovine alkoholom' Paul nije pojasnio.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.