Foto: Robert Fajt / CROPIX

Svi su ga otpisali i zaboravili, a sada se vratio na veliku političku scenu i to jurišajući na HDZ

Autor: Mirko Jozić/7dnevno

Povratak otpisanog, tako bi se u dvije riječi mogao sažeti rezultat prijevremenih izbora u Gospiću koji su se održavali usporedno s europskim izborima, zbog čega je u Lici zabilježena veća izlaznost nego u drugim županijama u našoj zemlji. Otpisani je u ovoj ličkoj priči bivši HDZ-ovac Darko Milinović iz stranke LiPO, koji u drugi krug izbora za gospićkog gradonačelnika ulazi sa značajnom prednošću u odnosu na svojeg protukandidata Josu Vrkljana, koji na ovim izborima predstavlja HDZ, a u tom svojem pohodu na Gospić uživa i veliku podršku premijera Andreja Plenkovića.

Specifični su ovi gospićki izbori, jer da je svaki birač koji je zaokružio HDZ na listiću za Europski parlament glasao za Vrkljana, drugog kruga ne bi ni bilo, a ovako ispada da su mnogi koji su glasali za Plenkovićevu listu na europskim izborima, na lokalnima glas dali Milinoviću, koji je u tom kraju poznat i kao bivši župan, a na nacionalnoj političkoj sceni kao bivši ministar zdravstva.

Oni koji Milinovića poznaju i privatno reći će da je riječ o osebujnom tipu s izraženim smislom za humor i svojevrsnom drskošću zahvaljujući kojoj svih ovih godina opstaje na političkoj sceni, unatoč tomu što se često predviđao njegov politički kraj. I onda kada je guran na margine, Milinović u svojem rodnom kraju nije izgubio utjecaj iako je naprasno izbačen iz HDZ-a nakon konflikta s Plenkovićem. Međutim, oni skloni potencijalnom novom gradonačelniku Gospića kažu kako je on i time pokazao odlučnost i hrabrost ne mareći za posljedice.

Foto: Robert Fajt / CROPIX

Ne zna šutjeti

Mogao se i on poput mnogih drugih umiliti Plenkoviću i graditi svoju političku karijeru, ali Dado ne može i ne zna šutjeti, to ga je često skupo stajalo, kaže nam jedna njegova suradnica. Milinović je inače bio član HDZ-a još od 1989., bio je i dragovoljac Domovinskog rata, a osim toga, specijalizirao je ginekologiju. Zanimljivo je da je u ranoj mladosti bio predsjednik Socijalističke omladine Gospića, a početkom 90-ih u Večernjaku je objavljeno pismo u kojem je branio pokojnog Ivicu Račana od kritika zbog odlaska s 14. kongresa SKJ koje su mu tijekom posjeta Donjem Lapcu uputili tamošnji komunisti.

Tijekom kampanje za predsjednika HDZ-a Milinović je tvrdio da nikada nije bio član Saveza komunista. “Od stoljeća sedmog nitko od Milinovića nije bio u Partiji”, tvrdio je osebujni Ličanin kojega u Gospiću znaju i kao bivšeg ravnatelja tamošnje bolnice. U stranci je Milinović uzlet doživio 2000. godine, kada postaje član Predsjedništva HDZ-a i predsjednik gospićkog ogranka stranke.

U sjeni EU izbora, u Hrvatskoj se odvijaju još jedni vrlo važni: Poznato lice priprema povratak




Iduće godine pozornost je privukao time što se u znak prosvjeda protiv uhićenja Mirka Norca vezao lancima, ali takav specifičan pristup dio je njegova političkog narativa kojemu je hrvatska javnost svjedočila i prije nekoliko tjedana, kada se fotografirao razodjenut propitkujući Plenkovića bi li on bio bolji ministar gospodarstva od Damira Habijana koji je u medijima uglavnom spominjan zbog mišića i fizičkog izgleda. Bio je Milinović tijekom političke karijere i ličko-senjski dožupan, ali i prvi čovjek Županijskog odbora HDZ-a te saborski zastupnik te stranke.

Za razliku od Plenkovića s kojim se dosta burno razišao, Milinović je u mandatu Ive Sanadera bio ministar zdravstva, a još bolju suradnju imao je s bivšom premijerkom Jadrankom Kosor kojoj je postao zamjenik u HDZ-u. Kada je HDZ 2011. izgubio vlast, Milinović se vratio u gospićku bolnicu, a već iduće godine kandidirao se za predsjednika HDZ-a te je žestoko ratovao protiv protukandidata Tomislava Karamarka za kojega je tvrdio da je umočen u kriminal. Nakon što je poražen u prvom krugu HDZ-ovih izbora, Milinović je ipak svoje pristaše pozvao da glasaju za Karamarka.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Nabacivanje blatom

I nakon turbulencija na tim unutarstranačkim izborima Milanović je zadržao svoju poziciju na čelu HDZ-a u Ličko-senjskoj županiji, ali u vodstvu Karamarkova HDZ-a za njega ipak nije bilo mjesta. Na to se nije previše osvrtao, no upućeni tvrde da mu je prilično teško palo to što ga je Plenković izbacio iz stranke u kojoj je član još od njezina osnutka, dok se Plenković HDZ-u pridružio mnogo kasnije.




Kod tog izbacivanja najviše mu je zasmetalo to što nije dobio priliku da pred Sudom časti iznese svoju stranu priče, već su oni bez toga donijeli odluku, što je Milinović nazvao neopravdanim i nedemokratskim. Njegovu izbacivanju iz HDZ-a prethodilo je to što je sa stotinjak svojih pristaša autobusima došao pred stranačku središnjicu kako bi od vodstva HDZ-a tražio objašnjenje zbog čega su tri puta odgađani unutarstranački izbori u Ličko-senjskoj županiji. Taj je slučaj Plenković opisao kao ponašanje koje neće tolerirati pa je ovaj ostao bez članstva u HDZ-u, ali je ipak zadržao vlast u Ličko-senjskoj županiji, u kojoj ga je, na iznenađenje mnogih, na posljednjim lokalnim izborima pobijedio Ernest Petry.

Kada je Gospić posrijedi, i Milinović i njegov konkurent Vrkljan nadaju se potpori bivšeg gradonačelnika Karla Starčevića, iako Milinović još od izborne noći najavljuje pobjedu u drugom krugu izbora. Sasvim razumljivo, župan Petry potporu je dao kandidatu Vrkljanu, tvrdeći da glasači u drugom krugu izbora imaju mogućnost glasati za odličnog mladog kandidata bez ijedne mrlje koji će donijeti sinergiju HDZ-ove vlasti na lokalnoj i državnoj razini. “S druge strane imaju kandidata koji je u 20 godina imao mogućnost učiniti puno više za naš Gospić, ali nažalost nije iskoristio svoju priliku”, rekao je Petry. Starčević se pak u pogledu potpore ponuđenim kandidatima nije oglasio, no očito je da njega vlast u Gospiću više ne zanima.

Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Sam se srušio

Do ovih izvanrednih izbora ionako je došlo zbog razilaženja oko lokacije za gradnju nove kaznionice, koju, doduše, u tome gradu nisu podržali ni Starčevićevi vijećnici. Donedavni gradonačelnik taj je potez protumačio kao izdaju pa je odlučio povući proračun koji se trebao donijeti za ovu godinu. Tako je sam sebe srušio s vlasti, a prije toga je ukinuo ovlasti Kristini Prši, zamjenici s kojom je i dobio dvoje lokalne izbore. Prša se krajem godine pismom obratila javnosti i najavila odlazak iz politike.

“Ovdje moj politički put zauvijek i u svakom obliku prestaje”, tvrdila je dogradonačelnica Prša, no pregazila je svoju riječ pa je, na iznenađenje mnogih, osvanula na HDZ-ovoj listi kao kandidatkinja za zamjenicu HDZ-ova gradonačelničkog kandidata. Kada se govori o Gradskom vijeću grada Gospića, treba napomenuti da je od 15 vijećnika njih sedmero iz HSP-a kojem pripada bivši gradonačelnik Starčević. U vijeću su također i četiri HDZ-ova vijećnika, troje je iz Milinovićeve stranke LiPo te jedan vijećnik iz Domovinskog pokreta pa je i nakon održanih lokalnih izbora upitno hoće li tu doći do nekih promjena.

Brutalna svađa u Gospiću, Milinović udara na HDZ-ovca: ‘Možda si ti napušen, a možda tvoj mentor’

Promjena je u svakom slučaju to što je Starčević odustao od kandidature te u utrku poslao nezavisnog poduzetnika Danijela Tušaka, koji međutim nije uspio ostvariti značajniji rezultat. Milinoviću je pak kandidat za zamjenika vlasnik gradskog puba Ivica Kovačević. No u svakom slučaju on je taj koji se profilirao kao zvijezda gospićkih lokalnih izbora. Ako na njima uspije pobijediti, otvorit će mu se prostor za povratak u političku arenu.

Idući lokalni izbori održavaju se na proljeće iduće godine, a tada bi Milinović s pozicije gradonačelnika Gospića mogao ponovno ući u utrku za ličko-senjskog župana te konkurirati Petryju kojim ionako u dijelu lokalnog HDZ-a nisu oduševljeni.
Izostanak oduševljenja ne iznenađuje kada se zna da je Petry posljednji put u medijskom prostoru privukao pozornost time što je nekoliko dana prije parlamentarnih izbora u Ličkom Osiku svečano otvorio poštanski ured.

Foto: Robert Fajt / CROPIX

Obmanjivanje javnosti

Ni na to mu Milinović nije ostao dužan, objavio je video u kojem kaže da je u Gospiću bila gužva koja ga je ponukala da dođe u novootvoreni poštanski ured u Ličkom Osiku. “Evo, piše guraj. Nema radnog vremena. Znači, ured nije radio niti jedne jedine sekunde”, rekao je Milinović pokušavajući otvoriti vrata poštanskog ureda koji je prema njegovim riječima zatvoren prije osam godina.

“Da napomenem, na vlasti je osam godina Andrej Plenković. Moje pitanje županu je: zašto obmanjujete javnost tri godine i zašto županiju stavljate na stup srama svojim ponašanjem i ovakvim odlukama i neistinama zadnjih nekoliko godina”, rekao je tada vjerojatno aludirajući i na to što je župan nekoliko dana prije otvaranja poštanskog ureda svečano otvorio i bankomat. Provokativni Milinovićevi videouradci kojima privlači pozornost nacionalnih medija jasan su pokazatelj toga da se on ne namjerava povući u političku mirovinu, a osim toga, iz njih se vidi i da do dana današnjega Plenkoviću nije oprostio to što ga je bez prilike da se brani izbacio iz HDZ-a.

Autor:Mirko Jozić/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.