Foto: Ivana Nobilo / CROPIX

Svi pričaju o toplinskom valu, a ono što prijeti puno je zanimljivije: ‘Ovo treba pratiti’

Autor: M.P.

DHMZ je objavio kako nas očekuje prvi ovogodišnji toplinski val u Hrvatskoj. Pod utjecajem ogranka anticiklone u naše će krajeve s jugozapada postupno pritjecati sve topliji zrak, posebno u drugoj polovini tjedna.

Stoga se u četvrtak očekuje umjerena opasnost od toplinskog vala u većini krajeva, a u petak, kada je izgledno najtoplije u ovom tjednu, opasnost će nerijetko biti velika. Kako se izračun za toplinski val radi svaki dan, do petka bi opasnost mogla u nekim dijelovima Hrvatske porasti i na vrlo veliku, odnosno na crvenu boju.

Pritom temperatura zraka tijekom noći i jutra u unutrašnjosti neće biti niža od 20 °C, a na Jadranu nerijetko oko 25 °C, moguće čak i malo viša. Najviše se pak dnevne vrijednosti očekuju oko 35 °C, moguće mjestimice i više.

Foto: DHMZ

Metoalarm zbog vrućina: Budite na oprezu

DHMZ je već za srijedu objavio žuti meteoalarm za dio Hrvatske. Za osječku, zagrebačku, karlovačku i gospićku regiju žuti je upozorenje zbog toplinskog vala.

“Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece”.

Foto: DHMZ

Srnec iz DHMZ-a: Treba pratiti razvoj situacije

Iako nas lagano zahvaćaju velike vrućine, Istramet smatra da se radi o toplinskom valu, a ne o toplinskoj kupoli jer je u tom slučaju riječ o dugoročnom ekstremu, a ne o dva ili tri vruća dana.

Voditeljica odjela za klimatsko modeliranje, praćenje klimatskih promjena i biometeorologiju, Lidija Srnec iz DHMZ-a, jučer je u Dnevniku HTV-a rekla da ono što nam slijedi idućih nekoliko dana možemo nazvati oslabljenom toplinskom kupolom, zato što nad Hrvatskom to neće biti tako izraženo kao u ostatku Europe.




Toplinski će se val u većini područja vjerojatno nastaviti i u subotu, no s dotokom manje toplog, ali i vlažnijeg zraka porast će vjerojatnost za izražene pljuskove s grmljavinom, barem u sjevernim kopnenim predjelima.

Hoće li nakon tih toplinskih valova slijediti nevremena ili oluje? “Definitivno će doći do pritoka vlažnijeg zraka. Koliko će to sve skupa biti intenzivno trebalo bi pričekati još sljedećih nekoliko dana da vidimo kakav će biti razvoj situacije. No u subotu, odnosno krajem vikenda u nedjelju, možemo očekivati dotok vlažnijeg zraka i nešto manje toplog. A kakva će onda situacija biti vidjet ćemo. Nagle izmjene vremena doista mogu uzrokovati i onda intenzivnije procese u atmosferi, zaključila je Lidija Srnec.

Foto: Screenshot/HRT

Istramet: Zanimljivije je što nam prijeti nakon toplinskog vala

Istramet upozorava upravo na to što slijedi nakon toplinskog vala. “Puno je zanimljivije ono što nam prijeti iza”, navode.




“Uživajte u ljetu jer je na vidiku brzo popuštanje velikih vrućina uz dolazak nestabilnosti. Dakle, prema trenutnim prognozama nadolazeći toplinski val bit će poprilično kratkotrajan, jer je već krajem tjedna te naročito za vikend moguć upad nove količine hladnijeg i vlažnog zraka. Pritom je moguć i razvoj visinske ciklone, koja će donijeti vremenske prilike kakve svakako nisu u domeni “toplinske kupole”, piše Istramet.

DHMZ izdao upozorenje, stižu dva opaka meteo fenomena, a Vakula tvrdi: ‘Bit će oboreni rekordi’

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.