Foto: Goran Mehkek / Ronald Gorsic / Damjan Tadic / CROPIX

Svi pali Plenkovićevi ministri: ‘Tu četvoricu sam sa zadovoljstvom eliminirao’

Autor: Ivana Violić/7dnevno

Prema riječima premijera Andreja Plenkovića, ministarsku poziciju u njegovoj vladi Davor Filipović morao je napustiti zbog zapovjedne odgovornosti s obzirom na to da je na njegovo inzistiranje kao savjetnik u Ministarstvu gospodarstva imenovan Jurica Lovrinčević, glavni protagonist afere Mreža.

Kako je Plenković na odlazak svojeg 30. ministra primijenio termin zapovjedne odgovornosti, tako treba podsjetiti na sve one koje je on uveo u svoju vladu, a potom uglavnom zbog afera smijenio, za koje u skladu s time snosi zapovjednu odgovornost. Dodajmo samo kako već danima ponavlja da se tu nikako ne radi o 30, već o dva ministra koja su otišla zbog sumnje na korupciju.

“Samo dvoje ministara je u pravnom procesu zbog toga što su radili dok su bili ministri, i to u prvoj Vladi. Dva od 30, to je realnost. Ne želim da mi se u eteru taloži teza o 30 ljudi koji su otišli zbog korupcije, to je simbioza teza dijela medija i oporbe. Četiri ministra sam sa zadovoljstvom eliminirao iz Vlade, to su ovi iz Mosta”, rekao je danas na konferenciji za medije.

Poznato je da je Plenković prvi mandat dobio na izborima održanima 2016. godine, kada je surađivao i s Mostom. Četiri godine poslije, formirajući Vladu, broj ministarstava smanjio je s 20 na 16, ali to odlaske nije zaustavilo.

Šef varaždinskog HDZ-a na vrhu planine pokazao isklesani torzo: ‘Macan si, ali ljepši si u odijelu’

1. Vlaho Orepić – Povukao se iz politike

Bivši ministar policije iz redova Mosta Plenkovićevu vladu napustio je na premijerovo inzistiranje kada je premijer odlučio raskinuti koaliciju s Mostom. On spada u skupinu rijetkih koji nisu bili prisiljeni napustiti Vladu zbog afera. Osim što se rastao s Plenkovićem, Orepić se razišao i s Petrovom i Grmojom pa je osnovao svoju stranku Nova politika koja se pripojila HSS-u s kojim je Orepić dočekao kraj saborskog mandata. U međuvremenu se, prema vlastitim riječima, povukao iz politike i okrenuo umirovljeničkom životu. Politiku komentira samo na društvenim mrežama.




2. Ante Šprlje – Sudac se vratio na stari posao

Mnogi su vjerojatno zaboravili da je Šprlje na početku Plenkovićeva mandata bio ministar pravosuđa. Ovaj sudac s Plenkovićem je surađivao kao kadar iz Mostove kvote, a Vladu je bio prisiljen napustiti nakon što je premijer tajnicu zamolio da pripremi ostavke Mostovim ministrima. Šprlje je također jedan od kadrova koji su iz Vlade i politike otišli bez afera. Lako je moguće da je politika odmogla Šprlji kada je kasnije pokušavao postati predsjednik Općinskog suda u Metkoviću, nakon čega se vratio na svoju staru poziciju, onu sudačku. O povratku u politiku ne razmišlja.

Foto: Marko Todorov / CROPIX

3. Slaven Dobrović – Posebno kritičan prema Tomaševiću

I Slaven Dobrović s Plenkovićem je surađivao kao ministar iz Mostove kvote. Vladu je također napustio zbog neslaganja između Mosta i Plenkovićeva HDZ-a te se kasnije ni za njime nisu vukli repovi afera. Za razliku od ostalih bivših ministara, Dobrović je odlučio ostati u politici pa se i danas uglavnom bavi temama koje se odnose na zaštitu okoliša, pri čemu je posebno kritičan prema zagrebačkom gradonačelniku Tomaševiću. Aktivan je kao zastupnik Domovinskog pokreta u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, a ujedno i kao član zagrebačkog ogranka svoje stranke.

4. Ivan Kovačić – Bez uspjeha se pokušao vratiti

Bivši potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić bio je jedna od najpoznatijih figura iz Mosta nezavisnih lista premda formalno nije bio član te stranke, a pristupio joj je kao nekadašnji gradonačelnik Omiša. I on je bez afera napustio Plenkovićeve redove kada se ovaj rastajao s Mostom. U politiku se Kovačić pokušavao vratiti preko Stranke s imenom i prezimenom, ali taj plan nije urodio plodom pa se vratio stomatologiji koja i jest njegova primarna profesija.




5. Pavo Barišić – Žrtva HNS-a pod lažnim optužbama

Odlazak Barišića iz Ministarstva obrazovanja bio je HNS-ov preduvjet za ulazak u koaliciju s HDZ-om nakon što se Plenković razišao s Mostom. Plenković je njihove želje ispunio, a Barišić Vladu napušta pod optužbama za plagiranje, koje su se u međuvremenu pokazale neistinitima. Barišić je tvrdio da nije smijenjen nego razriješen u koalicijskom preslagivanju, no u svakom slučaju on je danas bivši ministar koji je nastavio svoju sveučilišnu karijeru. Cijenjen je u desnim političkim krugovima te je jedan od rijetkih za koje se i u HDZ-u kaže “šteta što je napustio Vladu”.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

6. Davor Ivo Stier – Ozbiljno prokockao svoj potencijal

Plenkovićev briselski kolega, bivši šef diplomacije, Vladu je napustio kada je Plenković odlučio koalirati s HNS-om. Stier je jedan od HDZ-ovaca čiji odlazak iz Vlade nije vezan uz afere. Na unutarstranačkim izborima sudjelovao je u timu Mira Kovača koji je pokušavao srušiti Plenkovića, a kada mu to nije pošlo za rukom, Stier je zašutio i priklonio se Plenkoviću. Danas je HDZ-ov saborski zastupnik koji se nada odlasku na veleposlaničku dužnost u Vatikanu. Moglo bi se reći da je ozbiljno prokockao svoj potencijal jer su u njemu mnogi vidjeli Plenkovićeva nasljednika.

7. Marija Pejčinović Burić – Sumnjivi poslovi njezina supruga

Kao Stierova nasljednica, ali i kao Plenkovićeva prijateljica, u Vladu je ušla Pejčinović Burić, koja se ondje nije dugo zadržala. Poziciju šefice diplomacije napušta odlazeći na mnogo atraktivniji i bolje plaćen položaj pa preuzima dužnost glavne tajnice Vijeća Europe, za što je navodno lobirao Plenković. Premda je iz Vlade otišla zbog napretka u karijeri, Pejčinović Burić oporbenjaci su prozivali zbog navodnih sumnjivih poslova njezina supruga vezanih uz projekt gradnje plinske termoelektrane na Perući težak milijardu eura.

Habijan maknuo golišave slike s Instagrama: Ovakve prizore više nećete vidjeti

8. Martina Dalić – Zbog afere Borg dobila Podravku

Odlazak Martine Dalić s pozicije ministrice gospodarstva bio je jedan od najvećih udaraca za Plenkovića u prošlom mandatu. Dalić je Vladu napustila nakon što je u medije procurila prepiska skupine Borg koja je aludirala da je Plenković vođa te skupine koja je krojila famozni “lex Agrokor” zbog kojeg premijera i danas proziva Ivica Todorić. Afera Agrokor do danas nije doživjela sudski epilog, ali je Plenković svoju prijateljicu zbrinuo kao šeficu Podravke, zbog čega se smatra jednom od najuspješnijih poslovnih žena u našoj zemlji. Vođenje Podravke ujedno se i izdašno honorira.

Foto: Duje Klaric / CROPIX

9. Lovro Kuščević – Malverzacije sa zemljištem

Pritisnut aferama, Kuščević je podnio ostavku koju je Plenković bio prisiljen prihvatiti. Problemi za bivšeg ministra uprave krenuli su kada se doznalo da kuću nije upisao u katastar, a nakon toga medijske stupce punio je cijeli niz afera kroz koje se provlačio. U ožujku ove godine na splitskom Županijskom sudu Kuščeviću je počelo suđenje za navodne zloporabe položaja i ovlasti te malverzacije sa zemljištem dok je bio načelnik bračke općine Nerežišća, gdje i danas predsjeda HDZ-ovom lokalnom organizacijom.

10. Goran Marić – Zbog afera je podnio ostavku

Kuća u Živogošću, kojoj je udvostručio površinu ostavljajući joj istu vrijednost, ministarske je pozicije stajala Gorana Marića, za kojega se otkrilo da je skrivao prihode od iznajmljivanja te kuće turistima, a uz to se pisalo i o poslovnim akrobacijama s bivšom tvrtkom i franjevcima te o stanu njegova sina od 2,5 milijuna kuna, kao i o čudnim poslovima njegova brata Svetimira. Marić je zbog napisa o aferama sam podnio ostavku, a u međuvremenu mu se ozbiljno narušilo zdravlje, ali se zaposlio kao savjetnik Uprave Hrvatskih cesta.

11. Nada Murganić – Pokloni privatnom katoličkom vrtiću

Bivša ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić s Plenkovićem je i danas u korektnim odnosima. Iz Vlade je otišla u jeku njezine prve rekonstrukcije, a zamjeralo joj se što je poklone za potrebite dijelila u privatnom katoličkom vrtiću, što je izazvalo pozornost Europske komisije jer su bili financirani iz europskih fondova. Kritičari su Murganić nazivali nestručnom, nesavjesnom i površnom, a zamjerale su joj se i izjave poput one da bračni parovi bez djece nisu obitelj. Murganić je danas HDZ-ova zastupnica u Saboru.

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

12. Gabrijela Žalac – Proračun kao privatni bankomat

Plenkovićeva prijateljica Žalac Vladu je napustila u jeku rekonstrukcije Vlade nakon što je autom udarila djevojčicu u Vinkovcima pa se doznalo kako je vozila premda joj je istekla vozačka dozvola. Zatim je u njezinu dvorištu snimljen luksuzni Mercedes, a objašnjenja o tome kako se taj automobil ondje našao bila su u najmanju ruku neuvjerljiva. Protiv Žalac je nakon napuštanja Vlade Ured europskog tužitelja pokrenuo istragu u aferi Softver, u međuvremenu je se povezalo s aferama njezine prijateljice Rimac, a doznalo se i da je državni proračun doživljavala kao privatni bankomat.

13. Tomislav Tolušić – Na udaru europskih istražitelja

Europski istražitelji bave se i Tolušićem koji je iz Plenkovićeve vlade također otišao usred rekonstrukcije, a zbog afera s imovinskom karticom u kojoj nije naveo svu svoju imovinu, čije je porijeklo prilično neuvjerljivo objašnjavao. Kada je u svojoj Virovitici pokrenuo vlastitu vinariju, na Tolušićeva vrata zakucali su tužitelji zbog sumnje u subvencijske prevare i zloporabu položaja i ovlasti odnosno bespovratnih sredstava koje je njegov OPG Terra Slavonia dobio na natječaju Agencije za plaćanja u poljoprivredi, a zbog čega je jedno vrijeme boravio i u Remetincu.

14. Milan Kujundžić – Nije znao objasniti nekretninsku aferu

Bivši ministar zdravstva Kujundžić slovio je kao veliki Plenkovićev prijatelj, a Vladu je napustio na samim počecima pandemije koronavirusa, kada se doznalo za njegovu nekretninsku aferu koju nije znao objasniti. Kujundžić je tvrdio da je pogrešno popunio imovinsku karticu, no u pitanje se doveo način stjecanja nekoliko nekretnina, ali i poslovi njegove supruge Tatjane. USKOK i policija pokretali su izvide i u vezi s Kujundžićevim ravnateljskim mandatima u KB-u Dubrava, u koji se kao liječnik vratio nakon odlaska iz politike.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

15. Damir Krstičević – Otišao nakon pogibije pilota

Vladu je napustio nakon što su u vojnom avionu poginula dva mladića. Krstičevićevo vođenje resora obrane obilježio je propali pokušaj kupnje borbenih aviona, problematiziralo se i to što je u imovinskoj kartici naveo da njegova vikendica pokraj Šibenika vrijedi dva puta manje nego onda kada ju je kupio. U medijima su problematizirane i zagrebačke nekretnine Krstičevićeve obitelji. Za razliku od mnogih, on nikada nije izgubio Plenkovićevo povjerenje pa se i danas nalazi na poziciji premijerova savjetnika premda se osjetno manje medijski eksponira.

16. Marko Pavić – Genijalac je doživio debakl

Marko Pavić u Plenkovićevu je vladu ušao kao jedan od njegovih mladih lavova. Vodio je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, onda i regionalnog razvoja i fondova EU-a, a Plenković ga je sve to vrijeme prikazivao kao genijalca. Na koncu je Pavić na parlamentarnim izborima doživio debakl pa ga je Plenković silom prilika morao ostaviti u saborskim klupama, iz kojih i danas gorljivo brani svoju stranku, nadajući se da će mu se možda opet otvoriti vrata nacionalne politike. Spominje ga se kao potencijalnog kandidata za europske izbore.

Imovinska kartica budućeg ministra: Ima oveći kredit, a iznenadit će vas i što vozi

17. Gari Cappelli – Odlazak nakon povijesnog uspjeha

Bivši ministar turizma, baš poput svojeg kolege Pavića, s članstvom u Plenkovićevoj vladi rastao se nakon posljednjih parlamentarnih izbora na kojima se također nije proslavio. Priliku je Plenković Cappelliju dao podržavši njegovu kandidaturu za primorsko-goranskog župana, ali u srazu sa Zlatkom Komadinom ipak nije imao nikakve šanse. Kasnije je Cappelli svoj rezultat na tim lokalnim izborima opisivao kao povijesni uspjeh jer je njegova stranka prvi put u toj županiji ušla u drugi krug izbora. Za utjehu je Cappelliju ostala njegova zastupnička fotelja u Saboru.

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

18. Blaženka Divjak – Komunicirali uz povišene tonove

U Plenkovićevu vladu Divjak je ušla kao ministrica obrazovanja uz potporu HNS-a. Upućeni tvrde da Plenković s njom nikada do kraja nije “kliknuo” te da su često komunicirali uz povišene tonove, no u Vladi ju je držao zbog kompromisa s koalicijskim partnerima iz HNS-ovih redova. Kako se s njom nikada nije složio, sasvim je razumljivo da je Plenković, formirajući svoju novu vladu, imenovao i novog ministra obrazovanja, Radovana Fuchsa, prema čijim je potezima Divjak nerijetko prilično kritična, baš kao što su prosvjetari bili kritični prema njoj u ministarskom mandatu.

19. Predrag Štromar – Maknut samo zato što je član HNS-a

U prošloj Plenkovićevoj vladi Štromar je bio ministar graditeljstva iz HNS-ovih redova, zbog čega i jest ostao bez ministarske fotelje u aktualnoj vladi. I HDZ-ovci će reći kako je Štromar kao ministar bio veoma korektan te da je Plenković s njime imao pristojnu suradnju. Jedno je vrijeme Štromar obnašao i dužnost predsjednika HNS-a, no i ta funkcija danas je iza njega, ali zato još obnaša dužnost saborskog zastupnika. Kako se po HDZ-u šuška, Štromar bi i u idućem sazivu Sabora mogao ostati zastupnik jer HDZ s njim planira suradnju u Varaždinskoj županiji.

20. Vesna Bedeković – Nije ostavila značajniji trag

Vesna Bedeković u Plenkovićevoj je vladi nakratko mijenjala Nadu Murganić. Slovila je kao kadar virovitičkog HDZ-a te se tvrdilo da se za njezin ulazak u Vladu založio šef Hvidre Josip Đakić. Tko god da se za Bedeković založio, ona je iščeznula 2020. godine a da u Vladi nije ostavila nikakav značajniji trag. Bedeković je danas jedna od tiših HDZ-ovih saborskih zastupnica. Doznavši da više neće biti ministrica, poručila je kako Plenkoviću ništa ne zamjera. “Bila je to jedna divna i sjajna suradnja”, rekla je. No Plenković to očito nije tako percipirao.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

21. Dražen Bošnjaković – Utjecajan član i Šeksov kadar

Dražen Bošnjaković bivši je ministar pravosuđa s kojim Plenković u aktualnom mandatu nije nastavio suradnju u Vladi premda je on na glasu kao kadar Vladimira Šeksa. Unatoč tomu, Bošnjaković je ostao utjecajan član HDZ-a i predsjednik njihova zastupničkog kluba, za što se založio njegov prethodnik i Šeksov kum Branko Bačić. Upućeni tvrde da bi Bošnjaković nakon ovog zastupničkog mandata karijeru mogao nastaviti na Ustavnom sudu nakon što se ondje iduće godine provede proces umirovljenja i odabira novih kadrova. Kako u mirovinu odlazi i Šeparović, mnogi Bošnjakovića vide kao predsjednika Ustavnog suda.

22. Darko Horvat – U Remetinec zbog 2,6 milijuna kuna

Horvat je u prvu Plenkovićevu vladu stigao kao zamjena za Dalić u Ministarstvu gospodarstva. U novoj vladi postaje ministar graditeljstva. Tu funkciju napustio je iz Remetinca, u koji je odveden zbog sporne dodjele novca iz programa razvoja poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina. Sumnjičilo ga se za 2,6 milijuna kuna nezakonitih poticaja, a uhićen je u obiteljskoj kući tijekom vikenda, zbog čega je Plenković negodovao. Horvat je kasnije posao pronašao u “Končaru”, koji je u većinskom vlasništvu mirovinskih fondova kojima rukovodi HDZ-ov Gordan Kolak.

23. Tomislav Ćorić – Brojne afere više nitko ne spominje

Nedugo nakon Horvata u sklopu rekonstrukcije Vlade iz Ministarstva gospodarstva na poziciju viceguvernera otišao je ministar Tomislav Ćorić. Povezivalo ga se tijekom mandata s raznim aferama, no službeno protiv njega nikada nije pokrenuta niti jedna istraga premda ga se u medijima prozivalo zbog potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između INA-e i JANAF-a kojim se trasirao put za tajni izvoz hrvatske nafte u Mađarsku, baš kao što ga se povezivalo i s aferom Vjetroelektrane. Mudri Ćorić iz politike se na vrijeme povukao pa danas njegove afere više nitko i ne spominje.

Foto: Jure Miskovic / CROPIX

24. Josip Aladrović – Istraga USKOK-a u dva kraka

Ministra rada nazivalo se i potencijalnim Plenkovićevim nasljednikom, no on je Vladu bio prisiljen napustiti uslijed rekonstrukcije koja je uslijedila kada je podignuta optužnica protiv njega, Horvata, Tolušića i Borisa Miloševića u dva kraka zbog navodnih nezakonitosti s dodjelom poticaja. Inače se nikada u povijesti nije dogodilo da jedna optužnica obuhvati četiri ministra. U Aladrovićevu slučaju USKOK je optužnicu podigao i zbog sumnje da je kao ravnatelj HZMO-a sređivao poslove po stranačkoj liniji. On se nakon svega okrenuo poduzetništvu te pokrenuo tvrtku s bratom ministra Ćorića.

25. Boris Milošević – Istraga o dodjeli poticaja

Boris Milošević mladi je SDSS-ovac i potpredsjednik Vlade koji je u Plenkovićev tim ušao kao kadar stranačkog šefa Milorada Pupovca. Mnogi su tvrdili da će Milošević Pupovca naslijediti kada se ovaj odluči umiroviti, no čini se da ga je istraga o dodjeli poticaja manjincima stajala velike političke karijere. On je Vladu napustio u jeku rekonstrukcije, a pod utegom afere, nakon čega se vratio u saborske klupe, gdje je danas bljedunjavi zastupnik koji je ostao u sjeni velikog šefa Pupovca, dok je na njegovo mjesto u Vladi stigla potpredsjednica Anja Šimpraga.

HDZ-ovac prošetao zagrebačkom špicom u 1200 eura skupim tenisicama: ‘To može samo snob od čovjeka’

26. Ivan Paladina – Situacija je izmaknula kontroli

Paladina je Ministarstvo graditeljstva preuzeo nakon Horvata. Prije nego što je imenovan, mnogi su tvrdili da bi Plenkovića mogle skupo stajati Paladinine afere. Kada je postalo jasno da situacija izmiče kontroli, ali i da od najavljivane obnove Banovine nema ništa, Plenković je nestranačkog ministra maknuo iz Vlade. U međuvremenu je zagrebački Županijski sud odobrio pokretanje istrage protiv Paladine na zahtjev IGH-a kojem je nekoć bio na čelu, i to zato što je navodno tu tvrtku s dva člana Uprave oštetio za 250 tisuća eura prodajom njezinih nekretnina u Zagrebu.

27. Nataša Tramišak – Ni ona ne zna zašto je maknuta

Zašto je Plenkovićevu vladu napustila Tramišak, pitanje je koje je ona sama postavila na konferenciji za novinare na kojoj se pokušala obračunati s Plenkovićem. Odgovor do danas šira javnost nije dobila, ali se doznalo da se njezinu odlasku protivio tek tadašnji župan Anušić, koji je vrlo brzo kapitulirao pred Plenkovićem. Je li otišla zbog sastanaka s tužiteljicom Kovesi, javnih istupa o prijetnjama koje je dobivala ili zbog Plenkovićeva obračuna sa stranačkom desnicom, ostaje nepoznanica. Poznato je samo da je danas HDZ-ova zastupnica koja ničim ne ugrožava Plenkovića.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

28. Zdravko Marić – Golem udarac za Plenkovića

Naprasno i iznenada na konferenciji za novinare Zdravko Marić otkrio je da više nije ministar financija, što je bio golem udarac za Plenkovića jer je on smatran najboljim ministrom financija u povijesti zemlje. Marićev odlazak iz Vlade poklopio se s medijskim napisima o njegovu ljetovanju u lošinjskom Bellevueu koji pripada grupaciji Jadranka, o čijim se vlasničkim odnosima više puta pisalo. Osim toga, lošinjska turistička grupacija dobiva izdašne kredite od HBOR-a, čiji je predsjednik NO-a bio baš Marić, koji se u međuvremenu okrenuo poduzetništvu i obiteljskom životu.

29. Mario Banožić – Nesreća mu je presudila

Iako je slovio kao najlošiji ministar obrane u povijesti, Plenković je Banožića u Vladi držao sve do nedavne prometne nesreće koju je prouzročio, a u kojoj je smrtno stradao Goran Šarić, otac dvoje djece. Poznato je da su Banožićev mandat obilježile afere i njegova gramzivost, a još su poznatiji njegovi sukobi s predsjednikom Zoranom Milanovićem zahvaljujući kojima se i održavao u ministarskoj fotelji. Banožićeva politička karijera je, kako zasad stvari stoje, okončana, a on se od nesreće oporavlja obilazeći ugostiteljske objekte po svojim rodnim Vinkovcima.

30. Davor Filipović – Nizao afere i gafove

Ako se za nekoga može reći da se našao na krivome mjestu, to je zasigurno Filipović koji je nakon debakla na zagrebačkim izborima preuzeo Ministarstvo gospodarstva. U svojem je resoru Filipović nizao afere i gafove, blamirajući Plenkovića na svakom koraku. Premijer je bjesomučno branio Filipovića ulazeći u sukobe s medijima, dok je za to vrijeme njegov savjetnik Lovrinčević rovario protiv Plenkovića s Mostovim Nikolom Grmojom. Izdaja, tako danas nakon afere Mreža Plenkovićevi suradnici ukratko opisuju razloge Filipovićeva odlaska iz Plenkovićeve vlade koju ovaj napušta kao rekordni 30. ministar.

Autor:Ivana Violić/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.