Foto: Pixabay/Ilustracija

Svećenici orgijali s muškom prostitutkom, izgubio je svijest: Ono što su potom učinili je odvratno

Autor: Z.S.

Poljski biskup morao je uputiti pismo isprike za nedavne ‘bolne događaje’ u svojoj biskupiji, gdje je, kako navode tamošnji medij, grupa svećenika sudjelovala na ‘seksualnoj zabavi’ na kojoj je muška prostitutka izgubila svijest te joj je prvotno uskraćena medicinska pomoć.

Iako je Crkva priznala da se događaj odigrao te su su najavili istragu, ni jedni ni drugi nisu potvrdili točnu prirodu onoga što se dogodilo, a lokalna biskupija tvrdi da su neki dijelovi medijskih izvještaja netočni.

Zabava u župnom uredu

Prošlog tjedna je Gazeta Wyborcza, vodeći liberalni dnevni list, izvijestila da su svećenici u Dabrovaoj Gornici, gradu na jugu Poljske, organizirali zabavu u zgradi koja pripada župi te da su na nju doveli mušku prostitutku.

“Događaj je bio isključivo seksualne prirode”, rekao je neimenovani izvor upućen u događaj.




“Sudionici su konzumirali lijekove za poboljšanje potencije”, dodaje.

Izmakla kontroli

Gazeta Wyborcza izvijestila je da je “zabava izmakla kontroli te da je muška prostitutka je izgubila svijest”, zbog čega je pozvana hitna pomoć. Međutim, kad su medicinski djelatnici stigli, odbijen im je ulazak. Navodno su ono potom pozvali policiju, koja im je pomogla da pristupe onesviještenom muškarcu.

Glasnogovornik lokalnog tužiteljstva rekao je Gazeti Wyborczi da je pokrenuta istraga zbog mogućeg propusta u pružanju pomoći osobi čije je zdravlje bilo u opasnosti, što može rezultirati zatvoirskom kaznom do tri godine.




U odgovoru na upite novina, lokalna katolička kurija potvrdila je da je došlo do incidenta koji uključuje ‘intervenciju hitne pomoći i policije u zgradi koja pripada župi’. Rekli su da je biskup imenovao komisiju kako bi hitno objasnio što se dogodilo.

Zapaljena vrata

U kasnijem priopćenju, kurija je objavila da ‘dosadašnji nalazi komisije razlikuju se od informacija predstavljenih od strane nekih medija’, iako nisu pružili daljnje pojedinosti.

Događaji su zatim doveli do dodatnog dramatičnog obrata kada je netko u četvrtak navečer zapalio vrata bazilike u župi gdje se navodni incident dogodio. Vatrogasci su ugasili požar i nitko nije ozlijeđen. Policija je kasnije uhitila muškarca osumnjičenog za podmetanje požara.

U petak je pak kurija objavila da je svećenik u čijem je stanu navodno došlo do incidenta – koji se može imenovati samo kao Tomasz Z. prema poljskim zakonima o privatnosti – uklonjen sa svih crkvenih dužnosti ‘dok se situacija ne razjasni’.

Raskinuta suradnja

U međuvremenu, katolički tjednik Niedziela, objavio je da je prekinuo suradnju s Tomaszom Z., koji je ranije bio glavni urednik njihovog lokalnog izdanja.

Prošlog tjedna je, inače,  u svim crkvama u biskupiji pročitan pismo biskupa Sosnowieca, Grzegorza Kaszaka. Spomenuo je ‘bolne događaje’ i ‘sramotne svećenike’, ali nije pružio nikakve pojedinosti o tome što se dogodilo.

Don Stojić upozorio: Hrvati, što radite? Ovo je prokletstvo našeg naroda…

Nema pristanka na moralno zlo

“Ispričavam se svima koji su bili pogođeni i ražalošćeni, pa čak i sablažnjeni ovom situacijom”, napisao je biskup.

“Želio bih odlučno naglasiti da nema pristanka na moralno zlo. Svatko tko bude proglašen krivim bit će kažnjen prema kanonskom pravu, bez obzira na presudu građanskog suda.”

“Danas se obraćam vama, ljubljeni u Kristu Gospodinu, s molbom za molitvu i post, oruđe pobjede nad posebno jakim zlom koje uništava čovjeka”, nastavio je.

“Pomolimo se za obraćenje našeg brata koji je počinio skandalozno djelo.”

U međuvremenu, župnik u crkvi gdje se navodni incident dogodio rekao je tijekom nedjeljne mise jučer da ‘osuđuje čin koji je počinio otac Tomasz Z.’. No također je apelirao na ljude da ne ‘djeluju kako bi pojačali spiralu mržnje: zlo treba svladati dobrim’.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.