Foto: Ranko Suvar / CROPIX, Ilustracija

Susjedi progovorili o djevojci koja je ubila bebicu: Ovo je baš jako čudno

Autor: B. D.

U Svetom Križu Začretje odvila se strašna tragedija. Mlada majka ubila je vlastito novorođenče. “Zbog osnova sumnje u počinjenje kaznenog djela teškog ubojstva osumnjičena 22-godišnja hrvatska državljanka je uhićena, predana pritvorskom nadzorniku i protiv nje je podnijeta kaznena prijava nadležnom odvjetništvu”, napisali su iz policije.

“Policijski službenici policijske uprave krapinsko-zagorske dovršili su kriminalističko istraživanje povodom pronalaska tijela novorođenčeta na području Svetog Križa Začretje, koje je pronađeno 29. lipnja 2024. godine. Na mjestu događaja obavljen je očevid kojim je rukovodila zamjenica Županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave krapinsko-zagorske”, napisali su iz PU krapinsko-zagorske.

Ako bi se nakon vještačenja kazneno djelo preinačilo u usmrćenje, koje je zamijenilo čedomorstvo u hrvatskom Kaznenom zakonu, kazna bi bila znatno manja. Prema članku 112., majka koja usmrti svoje dijete pod utjecajem jakog duševnog opterećenja zbog trudnoće ili poroda mogla bi biti kažnjena zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

Foto: Robert Fajt / CROPIX, Ilustracija

‘Nitko nije ni primijetio da je trudna’

“Strašno, nismo imali pojma. Samo smo vidjeli policiju”, ispričali su  šokirani susjedi za 24 sata. Susjedi su ispričali da su se počeli okupljati oko kuće kada su vidjeli dolazak policije. Šokiralo ih je kada su saznali što se dogodilo.

Rekli su da s tom obitelji nikad nije bilo problema i da su djevojku često viđali vani. “Vidjeli smo je kako kosi travu. Nitko nije ni primijetio da je trudna. Ovo nas je sve baš jako potreslo,” rekli su susjedi.

Kako neslužbeno doznaje Danas.hr majka je rodila kod kuće, nije otprije poznata policiji niti je u evidenciji Zavoda za socijalni rad.

“Mislim da je važno da postoje neki protokoli na nivou države u ovakvim slučajevima. Da se zna u kojoj situaciji i kome se može javiti osoba koja je u nekoj krizi, također gdje se može javiti ako je potreban i anoniman porod. I to se može dogoditi u nekim slučajevima i time možemo prevenirati jednu takvu groznu situaciju koja je završila tragično po dijete, a i tragično za tu osobu kojoj se to sve skupa dogodilo”, rekla je Nadica Buzina, pročelnica Zavoda za forenzičku psihtjatriju na Vrapču.




 




Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.