Foto: Guliver

Šuica komentirala strašnu pojavu koja prijeti Hrvatskoj i Europi: ‘Trebamo se ozbiljno pripremiti’

Autor: Milan Dalmacija

Potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica pred kraj svog mandata u Bruxellesu pohvalila se hrvatskim novinarima postignućima koja je ostvarila u protekle četiri godine. Pritom je istaknula nastavak brige za mlade te nove inicijative za djecu i starije osobe.

Ipak, priznala je kako se Europa, pa tako i Hrvatska, suočava s nekoliko problema. Prvi je to što 80 posto stanovništva u ruralnim krajevima nema kvalitetan pristup informacijama te osnovnim pravima i uslugama. Uz to, ustvrdila je kako je čak jedna trećina europskih kućanstava samačka, te dodala da je to pojava za koju se u budućnosti treba ozbiljno pripremiti.

“Na zahtjev 27 premijera napravili smo demografski set alata za pomoć zemljama članicama u demografskom smislu. Sad one same odlučuju koje će mjere preuzeti i primijeniti. Sve smo bazirali na četiri stupa: mlade i mlade obitelji, starije ljude te legalne migracije. Sve je nastalo kroz pogled konkurentnosti u odnosu na Kinu, jer nam naš ljudski kapital nije dovoljan”, rekla je Šuica.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Demografija je važno pitanje

Osvrnula se i na događanja u Hrvatskoj. Naime, samo formalnosti trebaju biti ispunjene kako bi se uspostavila nova Vlada koju čine HDZ i Domovinski pokret, uz podršku nekoliko nezavisnih i manjinskih zastupnika. U pregovorima o sastavljanju Vlade, Domovinski je pokret inzistirao na otvaranju novog ministarstva, koji bi pokrivao demografska pitanja. Pritom su upravo demografiju označili kao ključan element pregovora.

Iako se ime ministra demografije još ne zna, poznato je da će biti iz redova DP-a, koji je u svom programu naveo kako se zalaže za ulaganje najmanje četiri posto BDP-a, odnosno tri milijarde eura godišnje, za uvođenje i širenje pronatalitetnih mjera na državnoj razini. Zalažu se za zbrinjavanje mladih, ali i mladih obitelji pomoću priuštivog najma koji će biti subvencioniran ovisno o broju djece.

Za povratničke obitelji traže uvođenje jednokratne pomoći za troškove preseljenja i dobivanje dokumentacije, ali i njihovo oslobađanje od poreza na najmanje 10 godina. Povjerenica Šuica otkrila je što misli o tome da DP preuzme resor demografije.

Domovinski pokret otkrio sve karte: ‘Ovo su naši ciljevi, borba za bolju Hrvatsku tek počinje’




Među rijetkima u Europi

“Španjolsko predsjedanje koje završilo 1. siječnja je donijelo najbolje zaključke koje se tiču demografije. Oni sugeriraju zemljama članicama da osnuju ministarstva. Želimo da zemlje članice uspostave ministarstva. Preporučili smo zemljama članicama da osnuju ministarstva demografije. Već ih imaju Italija i Grčka, a u ostalim zemljama je sve na razini državnog tajništva. Drago mi je da je Hrvatska odlučila osnovati svoje ministarstvo, ali treba vidjeti kakvo će ono politike provoditi i hoće li biti jednake onima koje mi zastupamo”, rekla je Šuica.

Premijer Andrej Plenković nedavno je spomenuo kako je signal za osnivanje novog ministarstva stigao upravo od predsjednice Europske komisije, Ursule von der Leyen. “Upravo je na našu inicijativu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen uvrstila demografiju u jedan od portfelja te je svim državama članicama EU sugerirala da u sastavu svojih vlada imaju ministarstvo za demografiju. Mi smo odlučili takvo ministarstvo osnovati u svom trećem mandatu jer je to pitanje od iznimne važnosti”, rekao je Plenković.




Inače, demografija je u prvom Plenkovićevom mandatu bila zastupljena u Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, koje je kasnije spojeno s resorom rada i mirovinskog sustava. U tom spletu, demografija je zastupljena kroz posebni Središnji državni ured.

Bio je zadužen za demografiju i ima važnu poruku: Imao je dramatičan put, sjećate li se ostavke?

Moguća je i Agencija za demografiju

Šuica je potvrdila kako je uspjela s Plenkovićem nagovoriti von der Leyen da osnuje portfelj demografije i demokracije unutar EK. Istaknula je da cijeli svoj mandat pokušava uspostaviti Europsku agenciju za demografiju, koja bi trebala biti stacionirana u Hrvatskoj. To će biti moguće da uspostavljanjem financijskog okvira iz kojeg će države članice moći koristiti novac za mjere. Hrvatska je uz Cipar i Bugarsku koja nema europsku agenciju, zbog čega Šuica želi osnivanje agencije, a potom i da se Hrvatska natječe kao zemlja u kojoj bi se ona nalazila.

S obzirom na to da je druga na listi HDZ-a za europske izbore, Dubravka Šuica otkrila je vidi li se i dalje u Bruxellesu te hoće li krenuti po novi mandat povjerenice za demografiju i demokraciju.

“Prije svega treba pobijediti na izborima te bi ovaj mainstream za koji se zalažem, Europska pučka stranka i partneri, ako dobiju mogućnost formirati komisiju i sve druge institucije, onda ćemo vidjeti. Ne želim ništa prejudicirati, radim danas kao i prvog dana. Inače, portfelji se gotovo nikad ne ponavljaju, uvijek budu slični, ali ne i isti. Ali, kažem, vidjet ćemo, zasad se ne vidim nigdje, mandat mi istječe u prosincu”, zaključila je Šuica.

Autor:Milan Dalmacija
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.