Foto: Dnevno

Sudionike parade dočekao muškarac s Biblijom: Imao je poruku za sve, a okružila ga policija

Autor: I.G.

U subotu se održala zagrebačka Povorka ponosa, koja je krenula s Trga Republike Hrvatske, ispred Hrvatskog narodnog kazališta, je prošla Frankopanskom, Ilicom, Trgom bana J. Jelačića, Jurišićevom, Draškovićevom, sve do Ribnjaka.

U vremenu od 16 do 17:30, za vrijeme prolaska Povorke, na trasi njena kretanja bio je obustavljen promet. U povorci su bili političari iz Možemo i nekoliko SDP-ovaca. Na svu sreću, čini se da nije bilo incidenata.

Foto: Josip Bandic / CROPIX

Muškarac s natpisom

Povorku je na Trgu bana Josipa Jelačića dočekao muškarac koji je okupljene preko megafona pozivao da se “odvrate od grijeha” i vikao “aleluja”. Čini se da u ruci drži Bibliju. Kasnije je nešto objašnjavao mladiću koji se našao u blizini.

Kasnije je povorka ponosa stigla do Ribnjaka. Na ulazu ih je dočekalo nekoliko mladića u crnim majicama. S njima je bio muškarac koji je preko razglasa okupljene pozivao da “otvore svoja srca Isusu”. Mladiće je okružila policija. U istoj skupini je i muškarac koji je na Trgu bana Jelačića pozivao na obraćenje.

Zbog njega Turudić već zaziva Isusa: On je najmoćnija figura kojoj se nitko ne smije suprotstaviti

‘Ustanak protiv napada na slobode’

Podsjetimo, u proglasu objavljenom uoči 23. zagrebačke Povorke ponosa, ističe se da će u Povorci lezbijke, gejevi, nebinarni, trans i biseksualni ljudi, interspolne osobe i cijela queer zajednica – ustati protiv napada na njihove slobode, prava, živote, obitelji i tijela.




Poručuju da će ustati za svoja prava i slobode kao što su to učinili i u prvoj Povorci ponosa 2002. godine. Podsjećaju da u Hrvatskoj postoji zabrana diskriminacije na temelju rodnog identiteta i seksualne orijentacije, za čije su kršenje određene i kazne.

Ove godine obilježavaju i desetu obljetnicu životnog partnerstva kao trajne zaštićene vrijednosti Republike Hrvatske.

Druge godine zaredom središnju nacionalnu Povorku ponosa LGBTIQ+ zajednice Hrvatske i Zagreba sporazumno su suorganizirali Grad Zagreb i udruga Zagreb Pride.




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.