Foto: YouTube screenshot

Moćna svjetska organizacija dobiva desetu članicu: Sanjaju novi svjetski poredak

Autor: B. D.

Šangajska organizacija za suradnju (SCO) će na samitu u glavnom gradu Kazahstana Astani pozvati na “pošteni multipolarni svjetski poredak,” najavio je ruski predsjednik Vladimir Putin. Ova fraza je usmjerena protiv “hegemonije SAD-a,” koju Putin odlučno osuđuje.

Multipolarni svjetski poredak značio bi svijet u kojem ima više centara moći, za razliku od unipolarnog poretka u kojem dominira SAD koji igra ulogu “globalnog policajca”.

Dvodnevni samit SCO-a, foruma kojeg su 2001. godine osnovale Kina i Rusija za sigurnost u euroazijskoj regiji, započeo je u srijedu u. Blok čine Rusija, Kina, bivše sovjetske republike u centralnoj Aziji, te Indija i Iran.




Putinova riječ

U završnoj izjavi, članice će naglasiti svoj “angažman na stvaranju poštenog, multipolarnog svjetskog poretka utemeljenog na ključnoj ulozi Ujedinjenih naroda, međunarodnog prava i težnji suverenih država prema obostrano korisnom partnerstvu,” rekao je Putin na otvaranju plenarne sjednice.

Za Putina i kineskog predsjednika Xi Jinpinga, taj “multipolarni” svijet je alternativa “američkoj hegemoniji,” koju oba čelnika osuđuju.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, Putin je pojačao napore da oko te ideje ujedini zemlje Azije, Afrike, Bliskog istoka i Latinske Amerike.




Savez dobio desetu članicu

SCO je do sad imao devet članica: Kinu, Indiju, Iran, Rusiju, Kazahstan, Kirgistan, Uzbekistan, Pakistan i Tadžikistan. U četvrtak se SCO-u pridružila i Bjelorusija kao deseta članica.

Putinov ministar ‘poskrivečki’ predao mirovni plan: Evo čega bi se Ukrajina trebala odreći

Na prošlogodišnjem virtualnom samitu, skupina je izdala izjavu kritizirajući negativan učinak “jednostranog i neograničenog širenja globalnih proturaketnih obrambenih sustava određenih zemalja ili skupina zemalja,” bez izravnog spominjanja širenja NATO-a ili zapadne vojne pomoći Ukrajini.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.