Foto: Damir Skomrlj / CROPIX

Strankama uskoro sjedaju naknade od izbora, objavljeno izvješće: Most ima najviše propusta

Autor: B. D.

Ovih dana, država će isplatiti novac za pokriće izbornih troškova pet stranaka i osam kandidata koji su uredno predali svoje financijske izvještaje za parlamentarne izbore. Međutim, pet drugih stranaka i jedna kandidatkinja morat će pričekati zbog nepravilnosti u financijskim izvještajima.

HDZ, Možemo, IDS, Nezavisna platforma Sjevera, koalicija Hrvatskog bila, te manjinski zastupnici Robert Jankovics, Vladimir Bilek, Furio Radin, Veljko Kajtazi, Armin Hodžić, kao i kandidati Corrado Dussich, Franjo Horvat i Šoip Šoipi, koji nisu ušli u Sabor ali su osvojili više od 15% glasova, su u prvoj skupini kojoj će novac biti isplaćen odmah.

Druga skupina, koja uključuje SDP-ovu koaliciju, DP, Most, Fokus, SDSS i kandidatkinju Erminu Lekaj Prljaskaj, morat će ispraviti svoje financijske izvještaje prije nego što im se isplati naknada. Državno izborno povjerenstvo (DIP) utvrdilo je nepravilnosti u njihovim izvještajima te im dalo rok do sredine rujna da isprave greške, inače će ostati bez naknade.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Najviše propusta je napravio Most

SDP-ova koalicija osvojila je 42 zastupnička mandata i očekuje 753.000 eura, DP očekuje 254.000 eura, Most 200.000 eura, Fokus 17.918 eura, a Ermina Lekaj Prljaskaj 2.700 eura. DIP je pronašao različite nepravilnosti, uključujući neprikazane primitke i troškove, te je izrekao administrativne kazne dok se propusti ne isprave.

Pregledavajući završne financijske izvještaje, koje su svi sudionici izbora morali dostaviti do 17. svibnja, DIP je najviše propusta pronašao u izvještaju Mosta i njegovih partnera: Suverenista, HKS, NLM.

Otkrio je da u tom izvještaju nisu prikazali primitak od vlastitih sredstava (37.450 eura), primitke od donacija (30.700 eura), pa ni one koje je prikupljao Marin Miletić. Vidljive su po izvodu prometa na središnjem računu, ali nisu prikazane u Izvješću o primljenim donacijama.

Foto: Josip Bandic / CROPIX

Fokus pokušao umanjiti troškove

Utvrđeno je i da u financijskom izvještaju nisu prikazani primitci od vlastitih sredstava u proizvodima i uslugama, gotovo 30.000 eura za 36 troškova, uglavnom putnih naloga, isplaćenih sa središnjeg računa.




Troškove trgovačkog društva Radio grupa, prikazali su manjima za 1.900 eura, dok su 30-ak drugih troškova (oglašavanja, putnih naloga i sl.) prikazali većima za gotovo 27.000 eura.

Fokus, koji je na izbore izašao u koaliciji da Republikom Damira Vanđelića, naveo je da su mu izborni troškovi 331.000 eura, no DIP je utvrdio da u njih nije uključen trošak od gotovo 15.000 eura za oglašavanje na različitim radijima i televizijama.

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Na promidžbu je utrošeno 6,6 milijuna eura

Za Pupovčev SDSS, koji je naveo da je za promidžbu raspolagao s gotovo sto tisuća eura, DIP je utvrdio da u izvještaju nije prikazao primitak od 432 eura vlastitih sredstava, a tiče se oglašavanja na Facebooku, koje je plaćeno sa središnjeg izbornog računa.




Hrvatskoj se loše piše: Skupo ćemo platiti veliku grešku bivšeg ministra i njegova savjetnika

Najviše novca ovih dana dobit će HDZ i njegovi koalicijski partneri (HSLS, HSD, HNS, HSU) – gotovo 1,1 milijun eura. Stranka Možemo će dobiti 185.154 eura, IDS i NPL po 35.846 eura, a Hrvatsko bilo 2.987 eura. Manjinski zastupnici također će dobiti svoje naknade, s iznosima varirajući ovisno o ostvarenom trošku i broju osvojenih glasova.

Na promidžbu za parlamentarne izbore ukupno je potrošeno oko 6,6 milijuna eura, najviše od strane HDZ-a (2,15 milijuna eura), zatim SDP-a (1,6 milijuna eura), Mosta (613.000 eura), DP-a (553.000 eura), Možemo (450.000 eura), Fokusa i Republike (331.000 eura), te SDSS-a (108.000 eura).

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.