Foto: Damir Skomrlj / CROPIX

Strani mediji se boje da Milanović zastupa ruske interese, evo što pišu o odluci Ustavnog suda

Autor: Dnevno.hr/B.D.

I strani su mediji u petak (19. travnja) pisali o odluci Ustavnog suda da zabrani predsjedniku Zoranu Milanoviću da postane mandatar, odnosno premijer. Ta odluka dolazi kao kazna zbog mješanja u predizbornu kampanju, a već je izazvala burne reakcije u Hrvatskoj. Neki strani mediji upozoravao da bi izbor Milanovića za premijera ostavio prostora za ruski utjecaj.

“Ustavni sud utvrđuje da se svojim izjavama i ponašanjem predsjednik Republike, a da prethodno, u skladu s Upozorenjem od 18. ožujka 2024., nije podnio ostavku na dužnost predsjednika Republike, doveo u poziciju da ne može biti ni mandatar za sastav buduće vlade ni predsjednik vlade”, prenosi Associated Press.

AP piše da je “obračun dvojice hrvatskih političara dominirao na izborima, koji se smatraju i testom uoči izbora za Europski parlament u lipnju”. “Milanović je kritičan prema politici EU-a spram rata u Ukrajini. Kad bi formirao vladu, to bi potencijalno moglo otvoriti prostor za snažniji proruski utjecaj u zemlji, kao u Mađarskoj i Slovačkoj”, zaključuje AP. AP je prenio i poruke Jadranke Kosor i Dalije Orešković koja je rekla da je Ustavni sud jedna od okupiranih institucija.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Od predvidljive utakmice do napete

Guardian prenosi da je Milanovićevo istupanje na izborima usprkos tome što mu je Ustavni sud zabranio da izravno bude kandidat, pretvorilo lako predviljivu utakmicu u napeti meč.

“Koalicija predvođena Milanovićevom oporbenom Socijaldemokratskom partijom (SDP) bila je druga s osvojena 42 mjesta. Rezultati pokazuju da je malo vjerojatno da će Milanović doći na čelo vlade, ali sudskom odlukom od petka to ne bi mogao čak ni kad bi uspio pronaći dovoljnu podršku manjih stranaka”, piše Reuters.

AFP je objavio da su suci već ranije pozvali Milanovića i SDP da prestanu djelovati protivno Ustavu, a “predsjednika da podnese ostavku ako želi baciti sebe u izbornu arenu”.

Foto: Dragan Matic / CROPIX

Komentari regionalnih medija

Slovenska agencija STA prenijela je izjavu predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića da je Milanović “na vrijeme bio upozoren i da je odmah trebao podnijeti ostavku” te da si je “sam zatvorio vrata da bude mandatar”.




Pljušte reakcije na objavu Ustavnog suda, Pusić: ‘On je totalno poludio‘

Srbijanska novinska agencija Beta objavila je da su “oporbene stranke oštro kritizirale odluku Ustavnog suda Hrvatske da predsjednik Zoran Milanović ne može biti mandatar za formiranje nove vlade uz ocjenu da se taj sud svrstao na stranu vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ)”.




Autor:Dnevno.hr/B.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.