Foto: Niksa Duper / DUBROVACKI VJESNIK / CROPIX

Stranci se opustili u Hrvatskoj: Redovito uništavaju, tuku se, viču, policija bilježi rekorde

Autor: M.D.

Svake se godine sve više turista dođe opustiti na jadransku obalu. No, neki se opuste i previše, pa dok ugostitelji i hotelijeri trljaju ruke, policija ima pune ruke posla. Svakog ljeta domaću javnost sablažnjuju snimke razularenog ponašanja turista. Nedavno su turisti divljali po iznajmljenoj kući u Solinu, na letu za Zadar, a napali su i policajce.

Policija je tad uhitila dvojicu muškaraca koji su se verbalno, a zatim i fizički obračunali u avionu. Po privođenju im je utvrđena koncentracija alkohola u krvi, ali i ozljede ruku i lica koje su zadobili u tučnjavi.

Statistika Ministarstva unutarnjih poslova otkriva da je tijekom prošle i pretprošle godine gotovo 10.000 stranaca kršilo javni red i mir. Iako nije decidirano navedeno što su radili, može se pretpostaviti kako su uglavnom vikali, tukli se ili činili druga nedjela opisana u Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Velik broj prekršajnih prijava

Policijska uprava zagrebačka je tijekom prošle i ove godine podnijela prekršajne naloge protiv 1066 stranih državljana, doznaje N1. No, ta PU nije rekorderka. Njihovi kolege iz Splitsko-dalmatinske županije su u istom razdoblju prekršajno prijavili čak 1946 stranaca.

Vani je to najnormalnije, a u nas teški grijeh: Za ovo će vam lupiti kaznu od 1320 eura

Po statistici, među uprave koje su u protekle dvije godine najviše posla imale sa stranim državljanima spadaju i PU primorsko-goranska (850 prekršajnih prijava protiv stranaca), PU zadarska (659 prijava), PU istarska (513), PU osječko-baranjska (440), PU šibensko-kninska (395), PU vukovarsko-srijemska (345) i PU dubrovačko-neretvanska (337).




Ne krše stranci samo javni red i mir, već i komunalni red. Tako brojni turisti obavljaju nuždu na javnim površinama, piju, pa čak i spavaju po spomenicima, klupama i parkovima. Odlukom o komunalnom redu u Dubrovniku propisana je kazna od 1320 eura za spavanje na javnim površinama, ali i uništavanje opreme, paljenje vatre, penjanje po drveću, pa i “sjedanje na naslonima klupa s nogama na sjedalu”. U Šibeniku je zabranjeno “gaziti, hodati, igrati se i ležati po uređenom travnjaku”, a kazna za to je nekadašnjih 5000 kuna ili 663,61 euro.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.